Nieuw onderkomen gezocht voor collectie borstel- en penseelmakerij

Algemeen Berlare

Voor de collectie van Witman-Tackaert uit Berlare zoekt de heemkring van de gemeente een nieuw onderkomen samen met de erfgoedcel Land van Dendermonde. Het is op termijn de bedoeling om de handwerktuigen en machines van de voormalige borstel- en penseelmakerij open te stellen voor het publiek.

De erfgoedcel Land van Dendermonde ging op plaatsbezoek om zich een eerste beeld te vormen van de collectie van de borstel- en penseelmakerij Witman-Tackaert uit Berlare. “De verzameling omvat objecten die een getuigenis vormen van de geschiedenis en ambacht van het vervaardigen van industriële en huishoudborstels en penselen. Naast indrukwekkende machines en handwerktuigen, zijn ook een heleboel penselen, grondstoffen, gereedschap en borstels bewaard gebleven. De collectie biedt zo een overzicht van de geschiedenis van de borstelmakerij sinds het begin van de jaren ’20 tot de machinale productie.”

De heemkring van Berlare, die de collectie beheert, is momenteel op zoek naar een nieuwe locatie om de collectie onder te brengen, zodat alles zo goed als mogelijk bewaard blijft. “Ideaal zou zijn om deze collectie en het daaraan gekoppelde ambacht ook open te kunnen stellen voor publiek, zodat ook de kennis en vaardigheden van dit in onbruik geraakte ambacht geborgen worden. Gekoppeld aan de zoektocht naar een nieuwe locatie, wordt er dit voorjaar een actuele inventaris van de collectie opgesteld en wordt er een waarderingstraject opgestart.”

 

Foto (c) Erfgoedcel Land van Dendermonde.