Provincie wil circulaire economie stimuleren

Algemeen Berlare Buggenhout Dendermonde Hamme Lebbeke Wichelen Zele

Provincie Oost-Vlaanderen lanceert twee oproepen om de uitbouw van de circulaire economie te stimuleren. Het gaat om een nieuwe subsidie voor circulaire ketenprojecten en een begeleidingstraject voor gemeenten die een circulaire economie op lokaal niveau willen uitbouwen.

De komende jaren wil het provinciebestuur inzetten op het inspireren, begeleiden en ondersteunen van het bedrijfsleven en de lokale besturen bij de ontwikkeling van een circulaire economie. “Een circulaire economie biedt tal van kansen voor lokale besturen en bedrijven in Oost-Vlaanderen. Binnen een circulaire economie worden niet alleen minder grondstoffen verbruikt én minder CO2 uitgestoten, het brengt ook tal van kansen met zich mee op vlak van tewerkstelling”, volgens gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Economie.

Het provinciebestuur lanceert daarom twee oproepen gericht op de uitbouw van een circulaire economie in Oost-Vlaanderen. Het is de bedoeling samenwerking te stimuleren tussen ondernemingen, kennisinstellingen, lokale besturen en andere organisaties met zetel en/of activiteiten in Oost-Vlaanderen. “De focus ligt daarbij op initiatieven die als doel hebben om producten, processen, diensten of bedrijfsmodellen circulair te ontwerpen, te produceren of te organiseren. Zo worden er minder grondstoffen verbruikt én wordt er minder CO2 uitgestoten.”De Provincie begeleidt steden en gemeenten bij de uitbouw van een circulaire economie op lokaal niveau. “Lokale besturen kunnen concrete voorstellen indienen waarbij ze begeleiding kunnen ontvangen voor het identificeren van circulaire kansen voor de lokale economie, het uitwerken van een circulaire visie en strategie of het uitwerken van concrete pilootprojecten.”

Meer info: www.oost-vlaanderen.be/circulaire-economie.

Foto (c) Provincie Oost-Vlaanderen.