Een vijfde minder vacatures gemeld aan VDAB

Algemeen Berlare Buggenhout Dendermonde Hamme Lebbeke Wichelen Zele

Tegenover dezelfde periode vorig jaar, is het aantal werkzoekenden in onze provincie gestegen met 4,1% procent, terwijl de gemelde vacatures dalen met 21,2%. In Gent bedraagt de terugval van de vacatures bijna 39%.

Eind januari 2021 telde Oost-Vlaanderen 43.222 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dit is een stijging met 4,1% of 1.719 NWWZ tegenover één jaar eerder. Op Vlaams niveau stijgt het aantal NWWZ met 4,8% tegenover januari 2020. De Oost-Vlaamse werkzoekendengraad bedraagt 5,9%, net onder het niveau van twee jaar geleden. Dat ligt onder de werkzoekendengraad in heel Vlaanderen, dat eind januari 2021 6,2% bedraagt. “De ondersteunende coronamaatregelen van de overheid aan het bedrijfsleven voorkomen voorlopig een sterke werkloosheidstoename. VDAB vreest een mogelijke faillissementen- en herstructureringsstorm, eens de gezondheidscrisis achter de rug is en de maatregelen afgebouwd zijn. Die storm zou sterk stijgende werkloosheidscijfers als gevolg kunnen hebben”, volgens Adel Mouchalleh, communicatieverantwoordelijke bij VDAB Oost-Vlaanderen.

“Wat de Oost-Vlaamse werkgevers betreft, zien we dat er in januari dit jaar 5.764 vacatures in het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendopdrachten (NECzUR) rechtstreeks aan VDAB zijn gemeld. Dat is 10,5% minder dan in januari 2020. Op Vlaams niveau is de daling van het aantal gemelde vacatures groter: er werden vorige maand 16,3% minder vacatures gemeld aan VDAB. Als we naar de jaarcijfers kijken, dan werden er in Oost-Vlaanderen de voorbije twaalf maanden 52.384 vacatures rechtstreeks aan VDAB gemeld, 21,2% minder dan in 2019. In Gent bedraagt de terugval zelfs 39%. In de sector horeca en toerisme daalde het aantal ontvangen vacatures het sterkst.”