Standbeeld met verhaal: Het hart op Aard

Standbeeld met een verhaal Wichelen

Het hart dat pompt op het dorpsplein van Aard in Schellebelle. Een kunstwerk van landschapskunstenaar Will Beckers. Jammer genoeg staan er vandaag opgestapelde terrasstoelen rond, wat de waarde van het werk toch wat wegneemt. Het staat er ondertussen vier jaar op een boogscheut van de Kalkense Meersen en in vogelvlucht op een paar honderd meter van de kerk van Schellebelle, met het water van de Schelde ertussen. In 2016 werd het na de werken aan het plein ingehuldigd. En oh ja, het werk heet eigenlijk ‘Voyager’.

Voyager is dus nog een vrij recent kunstwerk. Gemaakt door Will Beckers die vooral bekendstaat om zijn landschapskunst. Het vervlechten van wilgentakken is het visitekaartje van de man. Wie van den Aard wegrijdt richting Uitbergen komt zo’n werk van de man tegen. Het dateert uit 2012, toen was er het project Beeldenstroom ’12. Over heel Vlaanderen is de bio art van de Limburger verspreid. Maar Beckers is ook een uitstekend beeldhouwer. Dat bewees hij met het immense hart op het vernieuwde plein. “Er was me gevraagd een natuurlijk kunstwerk te maken, maar dan op de stenen ondergrond van de bestrating”, zei Will Beckers aan Het Nieuwsblad bij de inhuldiging. “Ik koos voor een hangende sculptuur. Bijna duizend metalen plaatjes werden aan elkaar gelast in de vorm van een hart. Vanuit het hart vertrekken vertakkingen, gemaakt van verschillende bomen.”

Vijf jaar geleden werd na de opening van het vernieuwde plein en de kennismaking met Voyager ook het overstromingsgebied Wijmeers ingewandeld. Het is het derde overstromingsgebied in de buurt, naast de Paardenweide en de Bergenmeersen. “Wijmeers omvat twee zones: een gecontroleerd overstromingsgebied in het noorden en een ontpolderd gebied aan de Scheldebocht. Door die overstromingsgebieden is de ruime omgeving van Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen bij stormtij beter beschermd tegen extreme waterpeilen op de Schelde”, volgens Caroline Peelaerts van de Vlaamse Waterweg. Het verkeersluw dorpspleintje is een vertrekpunt, de kloppende toegangspoort tot de Kalkense Meersen. “Door de aanleg van een veilig, autoluw plein hebben we Aard weer op de kaart gezet en is het nu een gezellige ontmoetingsplek aan de Schelde. De pracht van deze plek komt nu veel beter uit de en de aantrekkingskracht wordt versterkt. Het kunstwerk ‘Voyager’ van Will Beckers dat op het pleintje staat, vormt de kers op de taart”, zegt Kenneth Taylor.

Het hart aardt ondertussen perfect op Aard. Al zorgt de stapel terrasstoelen die ertegen aanleunt voor een raar zicht. Misschien toch niet wat de kunstenaar voor ogen had, want een mooi zicht op de kerk van Schellebelle, op de Schelde, en op de natuurpracht erachter wordt de wandelende passant door de zitmeubels ontnomen. Op de plek waar het werk staat is de waterkeringsmuur gebleven, verderop op de dijk is die verdwenen. Will Beckers gebruikte zowel hout als metaal. Het zorgde in elk geval voor een belevenis toen hij aan de installatie begon. “Het vormt een stil eerbetoon aan de oeroude aangeboren gewoonte van het verlangen van de mens om te reizen”, volgens de kunstenaar op zijn website. “Het organische ‘Hart’ weerspiegelt de vertrekkende man. De takken van het hart vormen botanische / dierlijke schakels die de reizigers symbolisch op weg naar hun bestemming zetten. De plek in het midden van het plein is een toegangspoort tot de Kalkense Meersen en een kruispunt voor mensen die de Schelde oversteken. Deze verscheidenheid aan reizigers symboliseert de diversiteit van de natuur, met de mens als centraal punt.” Of met andere woorden: moderne kunst die méér dan een bezoekje waard is!