Label ‘Lekker Hams’ duidt Hamse streekproducten aan

Algemeen Hamme

De gemeente Hamme voert in samenwerking met Ondernemend Hamme het label ‘Lekker Hams’ in. Het duidt Hamse streekproducten aan.

“Dagelijks gebruiken we diverse producten die we ook bij onze lokale producenten kunnen aankopen. Mede dankzij de coronapandemie, vindt de consument vaker de weg naar lokale producten, het lokaal bestuur juicht dit toe”, klinkt het. “In Hamme zijn heel wat producenten met een divers aanbod lokale producten. Om deze producten te kunnen onderscheiden van andere producten wordt een label uitgereikt aan elk ‘echt Hams product’. Het label (een sticker) zorgt ervoor dat de consument deze producten duidelijk kan herkennen en onderscheiden. Voor de ondernemer is het label een erkenning voor de producten die met hun specifieke vakkennis gemaakt worden.”

Ondernemers en handelaars die Lekker Hams willen worden kunnen het label aanvragen. “Om aanspraak te maken op het label, dient het product geteeld, gekweekt of verbouwd zijn op Hams grondgebied. De ambachtelijke bereidingen en/of afgeleide producten zijn die voortvloeien uit de producten hiervoor benoemd. Of dient het te gaan om uniek gecreëerde producten door Hamse ondernemers, zoals ijs, wijn en bier. Het productieproces dient niet noodzakelijk plaats te vinden op Hams grondgebied. Het label wordt steeds toegekend aan het product en niet aan de handelaar.”

De erkenning aanvragen bij het lokaal bestuur kan via het aanvraagformulier. Alle informatie staat in de voorwaarden. De aanvraag en de erkenning zijn gratis voor de ondernemer. Het label wordt ondersteund door Provincie Oost-Vlaanderen.

 

Beeld (c) Gemeente Hamme.