Natuurpunt plant 8.000 nieuwe bomen aan in Scheldevallei Moerzeke-Kastel

Moerzeke

Natuurpunt plant binnenkort maar liefst 8.000 nieuwe bomen aan in de Scheldevallei Moerzeke-Kastel. Niet via een grote plantactie, omdat dat omwille van corona onmogelijk is, wel door arbeiders die het niet makkelijk hebben in de klassieke economie.

Jaren geleden is Natuurpunt Hamme gestart met werken binnen de ‘Scheldevallei Moerzeke-Kastel’. Het is een jong natuurgebied waarin de organisatie keihard bezig is om de inheemse natuur alle kansen te geven om zich te herstellen en te ontwikkelen. “De afgelopen jaren hebben we hier ongeveer 50 hectare gebied kunnen verwerven”, zegt conservator Werner de Ferrerre. “We hebben dit enkel kunnen realiseren dankzij een mooie groep enthousiaste medewerkers.  Onze ambitie is in de komende generatie de grootte van onze eigen percelen in dit gebied te vertienvoudigen en langzaam het geheel te laten samenvloeien in een rijk en gevarieerd landschap van inheemse bossen, natuurlijke akkers en gedifferentieerde grassen. Gelukkig kunnen we rekenen op vele burgers en bedrijven om ons financieel te ondersteunen. Zij sponsoren immers de aankoop van boompjes. Dit jaar danken we  in het bijzonder een consortium van bedrijven onder de ambitieuze leiding van Salesforce, die samen een grote inspanning hebben geleverd in de financiering van deze plantactie. Hun gulle steun heeft deze plantdagen financieel mogelijk gemaakt.”

De coronabeperkingen verhinderen het planten met een grote groep vrijwilligers. “De jongste paar jaar stonden we telkens met meer dan 100 enthousiaste vrouwen, mannen en kinderen zij aan zij om de jonge bomen geplant te krijgen. Deze keer wordt de aanplant uitgevoerd door een professionele ploeg van Natuurpunt. Dit maatwerkbedrijf geeft dagelijks werk aan honderden arbeiders die het niet makkelijk hebben in de klassieke economie en we zijn blij dat we ze nu kunnen inzetten om op die manier onze bomen toch geplant te krijgen. De terreinploeg begint op maandag 22 februari aan de job en zal er vermoedelijk mee bezig zijn tot woensdag 3 maart”, alsnog Werner de Ferrerre. “Onze opdracht is immers deze winter 8.000 nieuwe bomen te planten. We willen in versneld tempo de recent verworven gebieden verrijken met nieuwe inheemse loofbomen. Bij het begin van de lente zullen alle boompjes, netjes geplant,  klaar staan om te beginnen groeien tot krachtige, nieuwe bomen die de eeuwen gaan trotseren.”

“Onze plannen voorzien om voor het winterseizoen 2021/22 een record aantal van 10.000 bomen te planten. Dit wordt de grootste boomplanting ooit in onze regio”

Het beheerteam heeft na zorgvuldig wikken en wegen de keuze gemaakt voor zwarte els, vuilboom, Gelderse roos, meidoorn, haagbeuk, wilde appel, hondsroos, sleedoorn, vredesdoorn, zoete kers, kleinbladige linde en lijsterbes. “Maar onze plannen gaan verder. Volgende winter zetten we een reuzecampagne op touw. Ons huidig tempo van 8.000 bomen per jaar gaat immers niet snel genoeg. Onze plannen voorzien om voor het winterseizoen 2021/22 een record aantal van 10.000 bomen te planten. Dit wordt de grootste boomplanting ooit in onze regio. We rekenen hiervoor op een hoop sponsoring en op nog meer bereidwillige handen om samen te werken. Gelukkig ervaren we ook dat vele natuurliefhebbers ons effectief steunen. Alle boompjes van het huidige winterseizoen worden gefinancierd door het engagement van natuurvriendelijke bedrijven, verenigingen en medestanders die er voor kiezen om boompjes te sponsoren. Samen gaan we er voor”, besluit de conservator.

 

Foto’s (c) Natuurpunt Hamme.