“Meerjarenplan bevat gemiste kansen” vindt CD&V

Berlare Politiek

Oppositiepartij CD&V vindt dat de meerjarenplanning van de meerderheid gemiste kansen bevat. “De schuldgraad die het bestuur opbouwt per inwoner stijgt bovendien van 462,37 euro in 2006 tot 2.383,21 euro per inwoner in 2024”, zegt Steven Baeyens. Burgemeester Gabriëls diende de oppositie van antwoord.

“Enkele projecten dreigen financieel te ontsporen”, vindt Steven Baeyens (CD&V). “Voor de renovatie van de kasteelsite is er zo’n 9 miljoen euro voorzien, voor het aantrekkelijk maken van de Brielstraat meer dan 1 miljoen euro en voor de herhuisvesting van de diensten Vrije Tijd en Buitenschoolse Kinderopvang meer dan 2 miljoen euro. Gevolg van enkele prestigeprojecten is dat de gemeente de komende jaren zeer grote leningen moet aangaan. De schuldgraad was ongeveer 6,98 miljoen euro (462,37 euro per inwoner) wanneer Open VLD het bestuur van CD&V overnam. Deze schuld stijgt tot ongeveer 35,96 miljoen euro (2.383,21 euro per inwoner) in 2024!”

Deze meerderheid zal de legislatuur afsluiten met een torenhoge schuld volgens CD&V. “Dit probleem niet erkennen en doorschuiven naar volgende legislatuur is onverantwoord gedrag. Bovendien verdient elke inwoner  dat er op een meer verantwoordelijke manier met zijn belastinggeld wordt omgegaan. Het meerjarenplan is er één van gemiste kansen. Er is geen visie over de aanpak van de vele straten in erbarmelijke staat. Er is geen visie over het sociale beleid in onze gemeente uitgetekend. De dagprijs van het woon-zorgcentrum blijft via indexatie stijgen bovenop de huidige torenhoge dagprijs. Voor ondersteuning van verenigingen is er weinig nieuws onder de zon”, besluit Baeyens.

Burgemeester Katja Gabriëls (Open VLD) nuanceert. “Er zal op het einde van de legislatuur 414.000 euro over zijn”, zegt ze. “Voor de aanpak van voetpaden en wegen is er 550.000 euro voorzien, en dat loopt nog op doorheen de legislatuur. Sinds 2013 hebben we geen enkele lening opgenomen, wij doen nu een beroep op een lening voor de rioleringsprojecten. CD&V gaat met de meeste dossiers akkoord, koken kost natuurlijk geld.”

Karel De Gucht (Open VLD), voorzitter van de gemeenteraad vulde aan: “Toen we met de nieuwe meerderheid begonnen hebben we de belastingen verlaagd, deze legislatuur hebben we ze verhoogd, maar ze zijn nog altijd minder dan toen de CD&V het bestuur uitmaakte.”