DIGIpunt maakt Dendermondenaren digitaal wegwijs

Dendermonde

DIGIpunt Dendermonde opende officieel de deuren. Dit laagdrempelig initiatief zal Dendermondenaars helpen en ondersteunen bij eenvoudige digitale vragen.

“DIGIpunt is een plaats waar alle inwoners van Dendermonde kunnen langskomen met vragen over het gebruik van hun eigen smartphone, computer, mailbox, sociale media,… Het gaat hier over onderwerpen als ‘hoe maak ik een Facebook account aan, hoe maak ik een e-mailadres aan, hoe gebruik ik Whatsapp, hoe zoek ik uren van de trein op, hoe koop ik een ticket met mijn smartphone…’. Vragen van technische of commerciële aard (hardwareproblemen, welke computer aan te kopen) behandelen wij niet”, zegt Hilde Degezelle, coördinator van DIGIpunt.

DIGIpunt richt zich tot alle Dendermondenaars. “Iedereen die even in een digitale knoop zit kan er zijn licht komen opsteken. Een bijzondere focus wordt gelegd op kwetsbare groepen zoals kortgeschoolden, kansarmen en ouderen, zowel Nederlandstaligen als anderstaligen. Voor deze mensen vormt de digitalisering van onze maatschappij steeds vaker een struikelblok. De dertig jaar ervaring die Leerpunt opbouwde in het werken met deze doelgroep is een belangrijke troef in dit project.

DIGIpunt is een samenwerking tussen het Centrum voor Basiseducatie Leerpunt Waas & Dender en het stadsbestuur van Dendermonde. Leerpunt voorziet voor het DIGIpunt IT-infrastructuur, een lesgever en een warm onthaal. De dienstverlening is gratis. “Op termijn wordt het DIGIpunt vrij toegankelijk. Omwille van Covid-19 kan er momenteel echter enkel op afspraak worden gewerkt. De coronacrisis heeft onze samenleving nog digitaler gemaakt dan ze al was. Deze digitalisering heeft impact op ons dagelijkse leven. Ook de dienstverlening van steden en gemeenten is grotendeels digitaal”, zegt Hilde Degezelle nog. “Digitale vaardigheden en mediawijsheid zijn vandaag een onmisbare vereiste om mee te zijn. Het is ook duidelijk dat het reguliere onderwijs in coronatijden heel wat kinderen niet bereikt. Kansarmoede, het gebrek aan ICT-kennis, geen ICT-cultuur in heel wat gezinnen zijn hierbij belemmerende factoren. Het is dan ook heel belangrijk dat ouders één van de prioritaire doelgroepen zijn.”

Twee dagen per week, op maandagvoormiddag van 9 tot 12 uur en woensdagnamiddag van 13 tot 16 uur, runt Leerpunt het DIGIpunt vanuit haar gloednieuwe gebouw in de Lodewijk Dosfelstraat 26 in Dendermonde (ingang via de Kapittelstraat 4).