Stad neemt deel aan nieuw burgeronderzoek ‘CurieuzeNeuzen in de Tuin’

Algemeen Dendermonde

Zaterdag 23 januari lanceerden UAntwerpen en De Standaard een nieuw burgeronderzoek, ‘CurieuzeNeuzen in de Tuin’. 5.000 burgers kunnen deelnemen aan het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit, door een sensor in hun gazon te plaatsen en een grondstaal af te nemen. Ook lokaal bestuur Dendermonde neemt deel aan dit “citizen science” onderzoek door op 2 locaties, in haar openbaar domein, data te vergaren.

“De CurieuzeNeuzen onderzoeken waarom sommige gronden beter bestand zijn tegen de hitte en de droogte dan andere. Ze achterhalen de effecten van steeds warmere en drogere zomers, analyseren hoe tuinen een verkoelende plek kunnen zijn tijdens een hittegolf en onderzoeken of we tuinen, parken, akkers en natuurgebieden in de toekomst beter kunnen wapenen tegen de droogte”, zegt schepen van Klimaat Leen Dierick (CD&V). “Het project zal een internationaal unieke dataset opleveren. Tijdens het project, worden de tussentijdse resultaten op een interactieve stippenkaart op www.standaard.be/curieuzeneuzen weergegeven opdat iedereen de hitte en droogte in zijn regio kan opvolgen.”

“Door bodemstalen te analyseren, achterhalen de wetenschappers achter CurieuzeNeuzen hoeveel koolstof er reeds opgeslagen is in Vlaamse tuinen”

Twee jaar geleden maten 20.000 Vlamingen de luchtkwaliteit aan de voorgevel van hun huis om straten met hoge stikstofdioxideconcentraties in Vlaanderen in kaart te brengen. Ditmaal onderzoeken de CurieuzeNeuzen Vlaamse tuinen, om hitte en droogte in kaart te brengen. Aan de hand van een slimme bodemsensor verbonden met het Internet of Things. De sensor stuurt gegevens in realtime door naar de wetenschappers van de UAntwerpen terwijl tuineigenaar hun meetgegevens kunnen opvolgen via een persoonlijk dashboard. “Door bodemstalen te analyseren, achterhalen de wetenschappers achter CurieuzeNeuzen hoeveel koolstof er reeds opgeslagen is in Vlaamse tuinen, om vervolgens te bepalen welke rol tuinen in CO2-opslag spelen, welke factoren deze CO2-opslag beïnvloeden en hoeveel ruimte er nog is voor extra opslag. De eigenaars vernemen de resultaten van de analyse, aan het einde van de meting, in een persoonlijk tuinrapport.”

“Alle Dendermondse tuinen, groot of klein, in het stadscentrum of op het platteland, kunnen dus een meerwaarde zijn. Iedereen met een centraal gazon of grasperk van minstens 2 meter in diameter kan zich kandidaat stellen. De metingen duren van 3 april tot 2 oktober 2021.” Inschrijven kan tot en met 14 februari op www.standaard.be/curieuzeneuzen.

 

Foto (c) Pexels.