Provincie wakkert renovatiegolf aan

Algemeen Berlare Buggenhout Dendermonde Hamme Lebbeke Wichelen Zele

Onder de vlag ‘Oost-Vlaanderen renoveert!’ zet het provinciaal Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen (DuWoBo) lokale renovatieprojecten op met steden en gemeenten. Met succes: maar liefst een op de drie gemeenten doet mee. Nieuw zijn ook de ‘noodkoopprojecten’ die mensen met een beperkt budget de kans bieden om hun woning energiezuinig te renoveren.

Woningeigenaars hebben niet altijd de middelen, kennis of tijd om hun woning energiezuinig en toekomstgericht te maken volgens de provincie. De renovatiegraad in Vlaanderen bedraagt niet eens 1%, en Oost-Vlaanderen zit zelfs nog onder dit gemiddelde. “Samen met de gemeenten moedigt de Provincie iedere Oost-Vlaming aan om, onafhankelijk van zijn of haar financiële middelen, klimaatgezond te renoveren. Met ‘Oost-Vlaanderen renoveert’ brengen we de renovatiegolf in onze provincie aan het rollen, en wat mij betreft mag die golf gerust uitgroeien tot een tsunami”, zegt gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Klimaat en Energie. “Een kwart van de CO2-uitstoot in Oost-Vlaanderen wordt veroorzaakt door de verwarming van onze woningen via fossiele brandstoffen.”

Met ‘Oost-Vlaanderen renoveert!’ wil de Provincie woningeigenaars deskundig advies bieden, alsook een volledig ontzorgingstraject voor de uitvoering van de werken. Het project kreeg in 2019 een subsidie uit het Vlaams Klimaatfonds. Daarnaast worden ook de vergoedingen ingezet die elektriciteitsnetwerkbeheerder Fluvius aan renovatiebegeleiders uitkeert. Het project loopt nog tot 2023.

“Veel woningen zijn nog niet aangepast aan de veranderende klimaatomstandigheden met afwisselend heel warme en droge periodes, en intense regenbuien. Aan het huidige renovatietempo halen we de klimaatdoelstellingen niet en blijven we in de zomer puffen in onze te hete huizen terwijl we ons in de winter arm stoken. Veel woningeigenaars hebben echter geen goed zicht op wat er precies aan hun woning moet gebeuren. Velen zien ook op tegen de renovatiewerken en de administratie die daarbij komt kijken. De coronamaatregelen bemoeilijkten de bekendmaking van deze ontzorgingstrajecten via infoavonden en het bezoek van renovatieadviseurs en -ontzorgers bij de woningeigenaars thuis. Toch genereerde de start van deze renovatieprojecten in 2020 meer dan 250 aanvragen voor renovatieadvies. Daarnaast werd al voor meer dan 170 woningen begeleiding van de renovatiewerken opgestart.”

 

Foto’s (c) Eandis.