Tentoonstelling gedichten van en voor medewerkers

Algemeen Dendermonde

Ook het az Sint-Blasius deed mee aan de Poëzieweek. In de gang van de polikliniek werden gedichten van medewerkers omhoog gehangen.

“Toen in het najaar van 2020 de tweede coronagolf genadeloos ons land en ons ziekenhuis overspoelde, hadden onze medewerkers meer dan ooit elkaar nodig om te blijven volhouden. De directie van az Sint-Blasius lanceerde daarom de ‘hart onder de riem campagne’ om alle medewerkers aan te moedigen elkaar een hart onder de riem te steken. De leden van Blasius After Work sloten zich daarbij aan en lanceerden in december 2020 de Warmste Maand”, klinkt het.

Dorien Roggeman, lid van Blasius After Work, zegt: “Geïnspireerd door de vlamtips van de Warmste Week gaven we 4 weken op rij alle ziekenhuismedewerkers leuke tips en uitdagingen, zodat ze het jaar creatief en positief konden afsluiten. Er ontstond een positieve vibe doorheen het hele ziekenhuis door die uitdagingen, alsof iedereen erop zat te wachten om samen op een corona-veilige manier toch iets leuks te kunnen doen. In week 1 schreven we met z’n allen gedichten voor elkaar en ontdekten verrassend veel poëtisch talent. In week 2 deelden we tips voor een ontspannende wandel- of fietstocht in de vorm van een hart, vlam, ster of een kerstfiguur. In week 3 staken we de kerstverlichting aan (een groot verlicht hart op het dak van het ziekenhuis) en riepen we de afdelingen op om ook op hun dienst kerstsfeer te brengen. In week 4 daagden we alle medewerkers uit om hun eigen corona-proof kerststal-tafereel te creëren.“

“Omdat alle gedichten het waard zijn om gelezen te worden, benutten we de week van de poëzie om alle 63 inzendingen tentoon te stellen in de hoofdgang van de polikliniek”

Elke week werd een winnaar gekozen die een leuke prijs voor zichzelf of de afdeling won. Van alle vlamtips hadden de gedichten het meeste succes: 63 inzendingen, zowat élke afdeling van het ziekenhuis was vertegenwoordigd. “Een onmogelijke opdracht om daaruit ééntje te kiezen. Het gedicht van Isabel de Proft, verpleegkundige op de dienst raadplegingen neus-keel-oor werd daarom bij loting als winnaar gekozen”, zegt dokter An Vonck, lid van Blasius After Work. “Omdat alle gedichten het waard zijn om gelezen te worden, benutten we de week van de poëzie om alle 63 inzendingen tentoon te stellen in de hoofdgang van de polikliniek. Door coronamaatregelen kunnen we geen extra bezoekers oproepen om een kijkje te komen nemen. Maar we zijn er zeker van dat de gedichten bij de patiënten die wél op raadpleging komen, een glimlach achter het mondmasker zullen teweegbrengen.”

Het winnende gedicht:

Ik, een klein vlammetje,
een Blasius-pion,
ik kijk achterom en
roep: “kom op ,doe mee!”
en zie, ik zie
een Blasius-vlammenzee!!!