Dendermonde neemt extra coronamaatregelen voor kinderen van het basisonderwijs

Algemeen Dendermonde Gemeenten

Door het stijgend aantal coronabesmettingen bij kinderen van het basisonderwijs neemt de stad extra maatregelen. Zo schakelen onder meer alle Dendermondse basisscholen over op code rood en moeten alle verenigingen en clubs hun fysieke activiteiten verplicht stopzetten voor -13-jarigen.

Het aantal coronabesmettingen in Dendermonde stijgt pijlsnel. De incidentiewaarde bedraagt 388. Dat zijn de besmettingen verrekend per 100.000 inwoners, gespreid over 7 dagen. Hiermee overstijgen we ruim de drempelwaarde van 20. Midden januari was de incidentiewaarde nog 43.

Vooral het aantal besmettingen in het basisonderwijs stijgt elke dag sterk. Daarom nam de stad een aantal extra maatregelen.

Alle Dendermondse basisscholen schakelen ten laatste op donderdag 4 februari over op code rood. Dat betekent onder meer dat er geen extra-murosactiviteiten (schoolzwemmen,…) zijn toegelaten en geen warme maaltijden meer geserveerd worden. Bovendien moeten ook leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar in Dendermonde vanaf donderdag een mondmasker dragen in de klas en in alle binnenruimtes van de school. Buiten is het mondmasker niet verplicht en ook niet tijdens het sporten of eten. Het mondmasker, gecombineerd met het goed verluchten van de klaslokalen, moet ervoor zorgen dat het coronavirus zich moeilijker kan verspreiden.

Alle verenigingen en clubs moeten vanaf woensdag 3 februari tot en met vrijdag 12 februari hun activiteiten verplicht stopzetten voor -13-jarigen. Dat betekent dat fysieke samenkomsten van verenigingen en clubs (jeugd, cultuur, sport …) volledig verboden zijn, zowel binnen als buiten.

De huidige maatregelen voor jongeren van 13 tot 18 jaar blijven behouden (geboren in 2007-2002). Binnen deze groep zijn er quasi geen besmettingen, waardoor clubs en verenigingen hun werking voor deze groep kunnen verderzetten, met respect voor de coronamaatregelen zoals vastgelegd door de Vlaamse en federale overheid.

De KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) en de SAMWD (Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans) schakelen voor -13-jarigen over op afstandsonderwijs. De stad hanteert bewust voor de stedelijke academies dezelfde maatregelen als voor het verenigingsleven.