Nooddijk houdt Scheldewater tegen bij uitzonderlijke hoge stand

Algemeen Wichelen

Het waterpeil van de Schelde stond in Wichelen de voorbije dagen uitzonderlijk hoog. Er werd gevreesd voor een overstroming, omdat er in het kader van het Sigmaplan werken zijn. Daarom werd er een nooddijk gebouwd. En die bewees zijn nut.

“Vooral de regio Bohemen ondervond hinder van de hoge waterstand”, klinkt het. “Om de situatie van nabij op te volgen werd de gemeentelijke crisiscel samengeroepen en de gemeentelijke noodfase afgekondigd. In overleg met De Vlaamse Waterweg en de provincie Oost-Vlaanderen werd in eerste instantie besloten om tijdelijke dijkverstevingswerken uit te voeren ter hoogte van de monding van de Bosbeek.”

Maar de noodsituatie vroeg om nog meer maatregelen. “Er werd ook beslist om een nooddijk aan te leggen ter hoogte van de werken aan de Scheldedijk in Bohemen. Deze moest voorkomen dat het water van de Schelde landinwaarts zou stromen. Via de gouverneur werd ook ondersteuning van de civiele bescherming ingeroepen om voor extra pompcapaciteit te zorgen om zo de wateroverlast aan de Bosbeek onder controle te houden. De extra pompen van de civiele bescherming zorgden ervoor dat de situatie onder controle bleef.”

De gewestweg N416 werd anderhalve dag afgesloten voor het verkeer, maar zondagavond weer vrijgegeven.

 

Foto’s (c) Gemeente Wichelen.