VLEK-school tweede keer dicht door coronabesmettingen

Algemeen Grembergen

In de VLEK-school in Grembergen werden verschillende coronabesmettingen vastgesteld bij leerlingen, leerkrachten en begeleidend personeel. Na een overleg tussen de school, eerstelijnszone Dender, Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB), medische experten, het Agentschap Zorg en Gezondheid en het lokaal bestuur werd beslist om de basisschool uit voorzorg te sluiten tot zondag 7 februari. Het is al de tweede keer dat de VLEK dient te sluiten, net voor de kerstvakantie was dat ook het geval.

“Ik ben er kapot van”, zegt directeur Luk De Mey. “Dat ons dit een tweede keer moet overkomen, terwijl we streng zijn op zieke kinderen die toch naar school komen. En terwijl we vragen aan ieder kind om een mondmasker te dragen tijdens de lessen. Het is het lot dat beslist. Duidelijk dat we tegen dat virus niet veel kunnen beginnen.” Alle kleuters en de leerlingen van het derde leerjaar b, het zesde leerjaar a en het zesde leerjaar b zullen worden getest. “Deze leerlingen moeten uit voorzorg in quarantaine. De leerlingen van de andere klassen moeten niet in quarantaine, maar we roepen de ouders van deze kinderen echter wel op om waakzaam te zijn en bij optreden van symptomen, vandaag of een van de komende dagen, meteen contact op te nemen met hun huisarts. De leerlingen krijgen les via afstandsonderwijs.”

Vanaf maandag 1 februari organiseert de stad noodopvang in de schoolgebouwen voor kinderen van ouders met essentiële beroepen. “Via deze maatregelen willen we de gezondheid van de leerlingen, hun families en het leerkrachtenteam voorop stellen en verdere uitbraak van het virus vermijden. Alle ouders werden verwittigd door de school en het CLB”, zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). “Alle betrokken partijen volgen de situatie nauwgezet op. De school wenst de ouders uitdrukkelijk te bedanken voor hun begrip. De verschillende verenigingen die in Grembergen actief zijn, kunnen hun werking blijven verderzetten. We rekenen ook op de verantwoordelijkheid van de clubs en verenigingen om zich te organiseren met respect voor de coronamaatregelen. Daarnaast vragen we aan de verenigingen om mee waakzaam te zijn en extra oog te hebben voor ziektesymptomen bij hun leden.”

De situatie in Grembergen toont dat het virus nog sterk aanwezig is in onze samenleving. “Ook het aantal coronabesmettingen in Dendermonde stijgt opnieuw tegenover enkele weken terug.Het is dan ook uiterst belangrijk dat we de coronamaatregelen blijven respecteren”, alsnog de burgemeester. “Enkel door dit te doen, kunnen we de verdere verspreiding van het virus en het aantal coronabesmettingen afremmen. Houd zo veel mogelijk afstand, vermijd alle nauwe contacten (op één knuffelcontact na), was voldoende je handen, draag een mondmasker waar dat verplicht is, organiseer geen bijeenkomsten of samenscholingen en woon die ook niet bij, respecteer quarantaine en isolatie. We begrijpen dat dit een grote inspanning vraagt, maar we blijven rekenen op de solidariteit, de inspanning en de veerkracht van alle Dendermondse inwoners. Volhouden is de enige manier. Enkel door dit te doen, kunnen we de verdere verspreiding van het virus en het aantal coronabesmettingen afremmen. Samen dragen we zorg voor elkaar en kunnen we het virus vertragen.”