COLUMN Tegenstroom | Keuzestress

Tegenstroom

Keuzestress, wie kent het niet als volwassene? De pro’s en de contra’s tegen elkaar afwegen, gezond verstand gebruiken, of luisteren naar het hart. Het kan soms verscheurend zijn. Mentale gevolgen hebben. En dat is iets waar een normale 18-plusser zich redelijk goed kan over zetten normaal. Maar niet zij die jonger zijn. En net nu confronteren we hen met die moeilijke zaken.

Een kind zou niet hoeven kiezen. Niet bij een scheiding van zijn of haar ouders, niet na een ongeluk, niet bij een dilemma. En al zeker niet als het over hobby’s gaat. Het coronavirus dwingt de jongsten onder ons ertoe dat wel te moeten doen. En dat is uiteraard jammer. Het jaar van de bubbels kenden we al. Dat was 2020. Maar het lijkt er stilaan op dat de opvolger 2021 dat van de keuzestress wordt. Een gevolg van de geladenheid: mensen kunnen niet meer kiezen. En dat is misschien toch wat we niet willen zien als onze kinderen volwassen zijn. Wat een chaos zal dat niet opleveren…

Volgens de Wikipedia’s van deze tijd is er weldegelijk een oplossing om de klachten gepaard met dat soort spanning weg te nemen. Door het sociale netwerk in te schakelen. Laat dat dan een aanvullend probleem zijn. Dat is er niet (meer). Het is sporten, tekenen of klarinet spelen en hup naar huis. Terug naar af dus. Wel nog opwinding rond het kiezen voor hobby a en niet hobby b. Ik vind het allemaal kunnen zolang de hartjes niet gaan bloeden, de clubs, verenigingen en academies er geen last van hebben. Zij vormen een wezenlijk deel in onze samenleving.

Een optie om al die nervositeit te vermijden had het lichtjes versnellen in het vaccineren van iedereen kunnen wezen. Terwijl in het Verenigd Koninkrijk al miljoenen mensen een prik kregen gaat het bij ons eerder gezapig zijn gangetje en krijgen we cijfers voorgelegd rond de 250.000 gevaccineerden. Als het zo snel blijft gaan zijn we in 2022 nog aan het wachten op de tweede spuit. Om nog maar te zwijgen over de keuzestress tussen het vaccin van AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson of dat van Moderna. Het Russische of de Chinese zullen niet in de frigo staan vermoedelijk?