Atleten Blijdorp trainen op Court of Dreams

Algemeen Buggenhout

Special Olympics Belgium (SOB), de olympische organisatie voor atleten met een verstandelijke beperking, lanceerde in november 2020 de “Special Olympics Courts of Dreams”-campagne. De organisatie doet beroep op het grote publiek om sporttegels te doneren om minstens 75 sportvelden te kunnen aanleggen bij SOB-clubs en instellingen. Hierdoor kunnen zij blijven sporten in hun bubbels én op een echt veld. In december werden de eerste twee velden aangelegd en Blijdorp in Buggenhout organiseerde vandaag een open training in volleybal op zijn eigen Court of Dreams.

Special Olympics Belgium mag tot op nader order geen fysieke sportactiviteiten organiseren voor haar 20.000 atleten met een verstandelijke beperking. Omdat actief blijven noodzakelijk is voor ieders fysieke en mentale welzijn, werd het idee van de “Special Olympics Courts of Dreams”-campagne gelanceerd, waarmee de organisatie sportinfrastructuur tot bij de atleten brengt. Deze campagne is gestart in november 2020 en moedigt individuen, sportteams, sportclubs, sportfederaties en bedrijven aan om sporttegels te schenken. “Het is zeer belangrijk dat onze atleten blijven bewegen en dat dit kan in veilige en kwaliteitsvolle omstandigheden. Via onze Courts of Dreams blijven we inzetten op hun olympische droom en blijven we verbonden met onze atleten. Hier vandaag aanwezig mogen zijn en onze atleten zien sporten schenkt me veel voldoening”, vertelt Zehra Sayin, CEO van Special Olympics Belgium.De eerste 2 velden werden in december geïnstalleerd dankzij de financiële online donatie van het grote publiek. Door middel van de velden kunnen de atleten blijven trainen voor hun olympische ambities in hun eigen veilige corona-omgeving en dit op een kwalitatieve ondergrond. Vandaag organiseerde club Blijdorp een open training op zijn eigen sportveld van 16 x 9m. “Het wegvallen van de sportactiviteiten en niet meer kunnen bewegen met de andere atleten viel me erg zwaar. Ik heb sport nodig om gelukkig te zijn en dankzij dit veld kunnen we dit blijven doen. Het versterkt ook de band onderling”, aldus Yenzo De Coster, atleet van de club. Het veld wordt gebruikt voor alle mogelijke sportdisciplines en ook motorische ontlading. Zeven atleten van het BUSO-onderwijs hebben zich vandaag sportief uitgeleefd in volleybal en veel mooie passen aan elkaar gegeven.

De open training kaderde in Special9, het digitaal sportprogramma van Special Olympics Belgium. “Zolang Special Olympics Belgium geen fysieke activiteiten mag organiseren, blijven de velden liggen bij haar clubs en instellingen. Hoe meer sporttegels gedoneerd worden, hoe meer Courts of Dreams geïnstalleerd kunnen worden en hoe meer atleten zonder zorgen kunnen blijven sporten. Op het einde van de campagne, wanneer SOB terug activiteiten mag organiseren, zullen alle sportvelden terug naar de organisatie komen om de tegels te hergebruiken ze op onze sportieve bijeenkomsten.”