Standbeeld met verhaal: De Spinner aan Baantje in Hamme

Hamme Standbeeld met een verhaal

Om het spinnersverleden van Hamme duidelijk te maken werd een standbeeld gemaakt van een spinner. Sinds de jaren zeventig is de industrie verdwenen, toch zijn er nog sporen van de fabrieken te zien. En er is natuurlijk de blijvende herinnering van de hand van Roger Van Kerschaver, aan Baantje.

Het was in 2010 dat ‘de spinner’ een plek kreeg op de hoek van Baantje en de Museumstraat. Het bronzen beeld werd gemaakt door kunstenaar Roger Van Kerschaver. Het verwijst naar de vroegere spinbaan en touwslagerij Le Lis. Het beeld staat waar een nieuwe verkaveling werd opgetrokken, in de schaduw van het fabrieksgebouw waar nu lofts zijn in ondergebracht. De verkaveling werd gebouwd door sociale bouwmaatschappij De Zonnige Woonst (pagina 20). De spinner staat op een aparte sokkel in arduin, waar ook een stukje van de spinbaan in brons is op uitgewerkt. Bronsgieter Koen Rossaert uit Waasmunster werkte het af. Kunstenaar Roger Van Kerschaver bestudeerde de geschiedenis voor hij aan het werk begon. “In het boek Het nest van de Wuiten van wijlen Jef Van Geert vond ik beschrijvingen en foto’s van de vroegere touwnijverheid”, zei hij daarover in 2010 in De Standaard. “Op die manier kreeg ik een betere kijk op de attributen van de spinner, zoals het spinnewiel, maar ook de vijftand en de vlaszak. Deze zak hangt rond de hals van de spinner. De vlasvezel maakt de verbinding naar de vijftand en het wiel, waarna de gesponnen draad op de tuit wordt gerold. Deze accessoires heb ik verkleind voorgesteld, zodat de spinner zelf voldoende aandacht krijgt.”

In 1858 werd de touwslagerij opgericht door Karel en Theodore Vermeire opgericht. Rond 1886 werd het bedrijf overgenomen door een familielid, Philemond Vermeire – Van der Taelen, die het in 1899 uitbreidde en ombouwde tot een stoomtouwslagerij. “Na diens overlijden werd de zaak opgekocht door een buitenlandse maatschappij NV Le Lis, genoemd naar de Nederlandse stichter H. van der Lely, die voor een grote expansie en de uitbouw tot een elektrische touwfabriek, weverij en later ook staalkabelproducent met internationale allure zorgde. Dit bedrijf is heden gekend als Le Lis Bexcoropes NV en geherlocaliseerd op het industrieterrein Zwaarveld”, volgens de inventaris onroerend erfgoed. Van de site is dat het enige gebouw dat overblijft, naast de vroegere directeurswoning in de Hoogstraat. Die is omgevormd tot B&B La Corderie, een slaapgelegenheid met vier kamers. Dat de Hammenaars die bij Le Lis werkten een stevig paar handen aan hun lijft moesten hebben bewijst een filmpje op de website Zo Leefde Hamme. Het Hamse spinnersverleden zit diepgeworteld, het spinnerslied van onder meer Benn Verny is zelfs het ‘Hamse volkslied‘ geworden. Garry Hagger nam er in 2000 een nieuwe versie van op.

Met de spinner was Van Kerschaver niet aan zijn proefstuk toe. Hij maakte eerder al De zaaier in de Veldstraat, een buste van Jozef De Graeve en de kruisweg in de Priester Poppekapel. De man is ook een meer dan begenadigd schilder. Hij schonk in juli vorig jaar nog een werk aan komiek Jacques Vermeire. “Het enige dat mij op school interesseerde was de tekenles,” zegt Roger Van Kerschaver daarover in 2016 aan De Blende. “Als ik iets doe, wil ik dat goed doen. Maar dat kost geld en de mensen kopen niks meer. Kijk naar wat bij de mensen aan de muur hangt. Met moeite vind je een uitvergrote bloem op een meter of twee. Er is niemand meer die op mijn kunst zit te wachten.” De kunstenaar drukte nochtans zijn stempel op Hamme, zoveel mag duidelijk zijn.

Het beeldhouwwerk De Spinner kreeg doorheen de tien jaar dat het bestaat al meerdere keren klappen. Nog geen drie weken na de onthulling werd het door vandalen van zijn sokkel gehaald. In december 2019 reed een onverlaat het beeld omver. De bestelwagen deed de spinner van zijn sokkel vallen. Het arduinen onderstel brak in meerdere stukken. Maar het is onverwoestbaar en zal nog lange tijd blijven pronken!