De gemeente Zele gebruikt de pil om de duivenoverlast tegen te gaan. Oppositiepartij Open VLD wil dat dat gebruik aan banden wordt gelegd. Ook omdat het bestuur een aanmaning binnen kreeg van Agentschap Natuur en Bos (ANB).
Net als op vele andere plekken kampt Zele met een duivenplaag. Een voorbehoedsmiddel mengen in het voeder is de manier waarop het lokale bestuur de overlast aanpakt. “Het klopt dat we van ANB een aanmaning hebben gekregen”, zegt schepen van Dierenwelzijn Thomas Bauwens (CD&V). “Dat komt door een misverstand tussen ANB en de dierenartsen die in Zele het project uitvoeren. We kregen een brief, zonder de zaak ten gronde te onderzoeken. Zo stelt de klacht dat het product dat we gebruiken een gif is, terwijl het een erkend dierengeneesmiddel is. De methode wordt al toegepast in twintig andere Vlaamse steden en gemeenten en tegen eind dit jaar zullen dat er nog meer zijn. Er is nog nooit bewezen dat het gebruik van het geneesmiddel ook andere diersoorten zou treffen. Als dat al het geval zou zijn, hadden we deze methode nooit opgestart. Het project ligt stil tussen november en maart omdat de duiven zich dan niet voortplanten.”
Eerder maakte de gemeente al bekend dat de duivenpopulatie met 22 procent was gedaald door het gebruiken van de pil. Maar bij Open VLD vinden ze dat het middel een gevaar vormt. “We hebben vastgesteld dat de gemeente het product R-12 of Nicarbazine gebruikt voor bestrijding van stadsduiven, dit is een gekend vergif”, volgens gemeenteraadslid Geert Roosenboom (Open VLD). “Wie daarvan gebruik wil maken, moet een afwijking aanvragen en dat is hier niet gebeurd. Daarom eist Natuur en Bos dat de gemeente onmiddellijk stopt met de duiven dit product te geven. We vragen ons af of het niet beter is een valkenier in te zetten om de duiven weg te houden.”