Bibliotheek ademt hele week poëzie

Cultuur Lebbeke

Nog tot en met woensdag 3 februari wil de bibliotheek van Lebbeke zoveel mogelijk inwoners laten meegenieten van gedichten en haiku’s.

Er staat een stevige brok poëzie op het programma tijdens de poëzieweek, dankzij een mooi aantal inzendingen voor de drie poëziewedstrijden. Deze wedstrijden zijn laagdrempelig georganiseeerd om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. “De lat voor de poëziewedstrijden is bewust niet te hoog gelegd om ze op deze manier voor iedereen toegankelijk te maken zodat iedereen die van mooie woorden houdt met een gerust hart kan deelnemen”, aldus schepen van bib en cultuur Maria Van Keer (CD&V). “Vanuit de bibliotheekraad zetelden er 4 leden in de jury die bij hun selectie hiermee rekening hielden.”

De volwassenen konden dit jaar kiezen tussen het schrijven van haiku’s  of gedichten rond het thema “samen”. Met 72 inzendingen (zelfs vanuit Nederland, Retie, Loppem, Ternat…) waren de haiku’s duidelijk het populairst. Voor de boekenkastjes koos de jury 5 van de 19 ingediende gedichten. Voor de 3de keer op rij was er ook een wedstrijd om een nieuwe jeugdbibdichter te kiezen. 19 kinderen waagden hun kans. Uiteindelijk won Remi Van Der Poten uit Denderbelle. De raamsticker met het winnende gedicht hangtt aan de voorkant van de bib. Op 40 andere plaatsen (scholen, rusthuizen, handelaars, …) zal deze raamsticker ook te vinden zijn.

Op Poëziedag werden bladwijzers verdeeld in scholen, rusthuizen, openbare gebouwen en in de bibliotheek zelf. “Daarop staan 7 geselecteerde haiku’s langs de ene zijde, 2 gedichten van de nieuwe en de afscheidnemende jeugdbibdichter langs de andere zijde. De niet-geselecteerde haiku’s zullen met witte krijtstift op zoveel mogelijk gebouwen geschreven worden. De invulling van het digitale luik van de poëzieweek verloopt in samenwerking met de afdeling woord van de gemeentelijke academie. Dagelijks zullen bib en academie een filmpje posten waarin jonge en volwassen leerlingen woord een gedicht op een creatieve manier voordragen.”

 

Foto (c) Bibliotheek Lebbeke.