Zinspiratie stuurt poëtische flessenpost de wereld in

Cultuur Hamme

Het schrijverscollectief Zinspiratie mocht voor deze poëzieweek warme wensteksten schrijven op de door Lisa Malfliet ontworpen wenskaarten voor Cultureel Centrum Jan-Tervaert in Hamme.

Maar er is meer, ook aan het origineel poëzieproject van de Hamse bib mocht Zinspiratie meewerken. “Wie graag snuistert tussen gedichten kan via de link https://hamme.bibliotheek.be/agenda/poezieweek-2021 naar hartenlust gedichten lezen, downloaden en doorzenden naar al wie hij of zij lief is. Ook Christina Guirlande en Etienne Colman verleenden hieraan hun medewerking”, zegt Hilde De Paepe. “Wie er maar niet genoeg van krijgt en het hele jaar door nog meer moois wil lezen, of eigen dichtwerk wil delen, kan sinds oktober terecht op de openbare Facebookgroep ‘Wie goedgezinde woorden zaait’, waar trouwens voor al wie zelf al eens graag in zijn pen kruipt in deze poëzieweek een leuke flessenpost-uitdaging loopt: Welk poëtisch gedicht zou jij te water laten? En wie is volgens jou degene die de fles moet vinden, ontkurken en elk woord tot op de bodem ledigen? Plaats tijdens de poëzieweek van donderdag 28 januari tot woensdag 3 februari jouw flessengedicht of korte poëtische brief in de openbare ‘Wie goedgezinde woorden zaait-facebookgroep’ en win een plaatsje in de gelijknamige bloemlezing die later dit jaar verschijnt.”

Wie goedgezinde woorden zaait werd opgericht door Hilde De Paepe, voorzitter van het schrijverscollectief Zinspiratie, auteur van de gelijknamige dichtbundel en medewerker van het Hamse Boekenweekend. “Omdat woorden delen zo heerlijk besmettelijk is en poëzie ons ook in onzekere tijden meer dan ooit kan troosten en raken. Met geen woord te beschrijven hoe woorden zich laten neerschrijven, zelfs tegen de wind in. De schaduw die zachtjes mee gluurt over de schouder terwijl de vers neergeschreven regels een taalbad nemen in de zon.”

Een gedicht van Hilde De Paepe:

Voor jou

Om in de binnenzak van je ziel te stoppen

net onder je hart

precies daar waar het je hart doet blozen

als een rijpe kers

doet bonzen als wildemanskruid.

 

Een schouderklopje

voor jou van mij

voor Jan en alleman

voor raken en diep geraakt worden.

 

…en ook al zijn we van de kaart

tekent de winter ijsbloemen op harten en ramen

ooit zal het winterijs weer plaats maken voor ijsjestijd

en tot die tijd blijven wij

van verre

toch lekker dicht

samen.