Twee hectare grote nieuwe hondenlosloopzone in Buggenhoutbos

Algemeen Buggenhout

Natuur en Bos richtte in samenwerking met de gemeente Buggenhout een hondenlosloopzone in Buggenhoutbos in. Een omheinde zone waar honden, steeds onder het waakzame oog van hun baasje, in alle veiligheid los kunnen rondlopen en spelen. Ze is maar liefst twee hectare groot.

“Veel recreanten van zowel binnen als buiten de gemeente komen het prachtige Buggenhoutbos bezoeken, en steeds meer kwam er vraag naar een losloopzone voor honden”, klinkt het bij Natuur en Bos. “Om tegemoet te komen aan de noden van hondenbaasjes om de honden eens helemaal vrij rond te laten lopen, werd deze losloopzone aangelegd. Elke gezonde hond kan zich in deze 2 hectare grote zone dan ook volop uitleven.”

De zone bestaat uit een deel open weide en een deel jong bos waarin de honden vrij mogen ravotten. “Deze 2 delen zijn apart afgerasterd, maar je kan via een hekje van het ene naar het andere deel. Op de weide staan enkele zitbanken waar men even kan uitrusten. Aan de 2 ingangen zijn sluisjes gebouwd zodat de aanwezige honden niet kunnen ontsnappen. Aan deze ingangen staat ook een hondenpoeppaal waarin men hondenpoepzakjes kwijt kan. Deze palen zijn aangekocht door de gemeente Buggenhout en worden door hen regelmatig geledigd. De hondenzone is geen hondentoilet. ‘Ongelukjes’ horen dan ook te worden opgeruimd.”

De hondenlosloopzone is gemakkelijk terug te vinden via het volgen van de pijltjes vanop de parking van het bos. “Vanaf de parking is het een 500-tal meter wandelen alvorens je de hondenlosloopzone aantreft. Om de rust in de natuur te bewaren, uit respect voor andere bezoekers en uit veiligheid voor zichzelf, moeten honden in de rest van het bos, aan de leiband.”

 

Foto’s (c) Bernice Sergoynne en Reinhart Cromphout.