Coronabesmetting in De Meander: negen personen testen positief

Algemeen Zele

In woon-zorgcentrum De Meander, afdeling De Kering, testten vijf bewoners Covid-positief, ook vier personeelsleden zijn positief getest. De andere medewerkers en vrijwilligers die op de afdeling werken, testten negatief.

Vorige week bleek een medewerker van woon-zorgcentrum De Meander positief en op vrijdag ook een bewoner. Daarop besloot de directie om zaterdag en zondag alle personeelsleden en bewoners te testen. Dankzij de inzet van de coördinerende arts en de medewerkers van het woon-zorgcentrum, kon er snel worden gehandeld. Onmiddellijk werden de nodige maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. In de nacht van zaterdag op zondag bracht men alles in gereedheid om de besmette bewoners af te zonderen. Drie van de besmette bewoners woonden naast elkaar. Zij  konden op hun kamer blijven. De vierde besmette bewoner werd overgebracht naar hetzelfde deel van de afdeling. Een bewoner die de voorbije tijd in het ziekenhuis verbleef en vandaag naar huis terugkeert, zal ook in de cohorte worden opgenomen. De niet-positieve geteste bewoners verhuisden naar een andere kamer.

“Het vaccin heeft enige tijd nodig vooraleer het effectief bescherming biedt. Het virus moet dus binnengeslopen zijn in de eerste week na het toedienen van het vaccin”

Om een optimale verzorging van de bewoners in de cohorte-afdeling te garanderen zonder het risico te lopen ook andere bewoners aan het virus bloot te stellen, bereikt het zorgpersoneel hen via een aparte traphal. Er wordt ook met volledig afdelingseigen verzorgingsmateriaal gewerkt. De veiligheidsmaatregelen voor het personeel werden bijkomend aangescherpt, om ook hen in de meest veilige omstandigheden te laten werken.

Op 9 januari kregen alle bewoners van De Meander hun eerste vaccin toegediend. Daarmee behoorde het woon-zorgcentrum tot de instellingen die al in de eerste week van de vaccinatiecampagne werden bediend. “Het vaccin heeft enige tijd nodig vooraleer het effectief bescherming biedt. Het virus moet dus binnengeslopen zijn in de eerste week na het toedienen van het vaccin”, reageert burgemeester Hans Knop, “Volledige bescherming is er sowieso pas een week nadat de tweede dosis werd toegediend. Laat dit dan ook een wake upcall  zijn: blijf voorzichtig! Het is niet omdat we gestart zijn met vaccineren, dat alle gevaar is geweken. Het naleven van alle veiligheidsvoorschriften blijft ook de komende maanden nog van absoluut levensbelang.” Over de mogelijke variant van het virus is nog geen informatie beschikbaar.

Op woensdag en donderdag zullen, op initiatief van de crisiscel van het woon-zorgcentrum en de coördinerende arts, de bewoners en het personeel een nieuwe test ondergaan, ook op de andere afdelingen. Dit om volledige zekerheid te hebben en de vaccinatiestrategie niet in het gedrang te brengen. Tot het einde van de week is er geen bezoek toegelaten in het woon-zorgcentrum.