… Mariatroon, waar eeuweling Leo is gevierd

Groetjes uit Dendermonde

Op 23 januari 1921 werd Leo De Jongh geboren te Borgerhout. Hij is 100 jaar geworden. En dat werd gevierd in woon-zorgcentrum Mariatroon waar hij woont.

“Leo heeft al heel wat levenservaring achter de rug. Zo werd hij tijdens de oorlog van 1940 in krijgsgevangenschap gehouden in Duitsland. Na de oorlog studeerde hij de opleiding burgerlijk ingenieur aan de KULeuven. In het begin van zijn carrière gaf hij het vak ‘gewapend beton’ aan technische ingenieurs aan de Hogeschool van Anderlecht. Hij begon met werken aan de spoorweg in Brussel, na 20 jaar werd hij overgeplaatst naar de spoorweg in Antwerpen. Hij hielp bij tal van belangrijke projecten, o.a. de aanleg van de spoorweg in de jaren ’80  in de Haven van Antwerpen. Hij sloot zich ook aan bij de schaakclub van de spoorweg”, laten ze vanuit Mariatroon weten.

In 1947 trouwde Leo met zijn eerste vrouw Marcella met wie hij samen 5 kinderen kreeg. “Hij verhuisde naar Berchem waar hij woonde met zijn 4 zonen en dochter. Na zijn scheiding in 1985 woonde Leo enkele jaren in Portugal. Hij was een echte talenknobbel: Zweeds, Russisch, Spaans, Portugees en Duits had hij allemaal onder de knie. Hij had een erg brede interesse, van psychologie tot computers en beleggen. Hij verhuisde terug naar België en leerde Marie Jeanne kennen. Samen hebben ze vele jaren in Dendermonde gewoond tot Leo een jaar geleden naar het woon-zorgcentrum kwam.”

Vrijdag 22 januari 2021 vieren de bewoners de heugelijke feestdag op de afdeling per leefgroepbubbel. “We probeerden er een groot feest van te maken met de medewerkers van het WZC, rekening houdend met de huidige coronamaatregelen. Burgemeester Piet Buyse zorgt voor een persoonlijke videoboodschap die we met veel genoegen hebben bekeken.”

 

Foto (c) woon-zorgcentrum Mariatroon.