Propere Pionier toont ongenoegen rond zwerfvuil met ‘versierde’ kerstboom

Algemeen Zele

Kris Steeman is één van de Propere Pioniers in Zele. Hij vindt elke keer als hij zwerfvuil opruimt tientallen blikjes en ander vuil. En dat blijft hem storen. Hij plaatste daarom een kerstboom in de Molenstraat om sluikstorters op hun daden te wijzen.

“Ik zette een boom waar ik blikjes in heb gehangen, zodat opvalt waar het om gaat”, zegt Kris. “En ik plaatste er ook een duidelijke boodschap bij.” Die luidt: “Hulde aan de zwerfvervuiler die er iedere week voor zorgt dat onze Zeelse groene boorden zo mooi versierd worden, dit met rode, gele of groene blikjes, blinkende flesjes en vooral de ingepakte cadeautjes. Om u eens goed in de kijker te zetten heb ik ze, net als vele ander Propere Pioniers verzameld. Jouw doorzettingsvermogen verdient een bloemetje! Ik koos voor een boom versierd met… uw “eigen” versiering. Daar we dit niet wekelijks kunnen doen, stel ik voor om ze vanaf nu gewoon in de blauwe zak te gooien, de grijze container of zelf naar het recyclagepark te brengen! Alvast bedankt!”

Schepen van Afvalbeleid & bestrijding zwerfvuil Francis De Donder (Leefbaarder Zele) ondersteunt de actie. “Na dit samen besproken te hebben, werkte Kris dit volledig uit”, zegt de schepen. “Zulke acties kan ik alleen maar toejuichen. Ik heb enorm veel respect voor de Propere Pioniers in Zele die dagelijks of wekelijks een aantal straten voor hun rekening nemen. In Zele hebben we er momenteel 76. Mochten er nog Zelenaars zich geroepen voelen, kunnen ze zich steeds via de website van IDM melden. IDM zorgt dan voor de veiligheidsuitrusting, zakken, handschoenen en een tang. Ook wie getuige is van zwerfvuil of sluikstort kan dit steeds melden via het meldpunt sluikstorten en zwerfvuil op de website van de intercommunale. IDM staat garant dat dit vaak dezelfde of de eerstvolgende dag door hen wordt opgeruimd.”