Moestuintip 4: Winterdipje? Tijd om de moestuin in te plannen!

Homemade Homegrown

Een moestuin, daar heb je toch enkel in de zomer werk aan? Vaak gedacht, maar fout gedacht. De wintermaanden zijn het ideale moment om na te denken over jouw moestuinplan!

Een moestuinplan? Ja, als je aan de slag wil gaan met een moestuin – klein of groot – kan je maar beter goed plannen. Wist je dat je er best voor zorgt dat dezelfde soorten groente niet elk jaar op
hetzelfde plekje staan? Dat principe heet ‘wisselteelt’. Zo is het bijvoorbeeld niet goed om kolen twee jaar na elkaar op dezelfde plaats te zetten: zo geraakt de bodem uitgeput, aangezien ze telkens dezelfde voedingsstoffen uit de grond nemen. Het zorgt er ook voor dat er sneller ziektes en plaagdieren op jouw kolen komen. Wissel dus af, jaar na jaar!

Moestuinbedjes maakt het eenvoudiger om een plan op te maken.

Trouwens, het tekenen van een moestuinplan is tegelijkertijd heel rustgevend. Een ideaal moment om jouw winterdipje tegen te gaan – bij mij heeft dat wonderen gedaan. Denk vooral goed na over wélke groenten en vruchten je in jouw tuin wil. Kies voor groentjes die je zelf héél lekker vindt, en kies uiteraard makkelijke groenten om mee te starten. Welke groentjes dat zoal zijn? Dat geef ik jullie graag mee in mijn volgende moestuintip.

P.S. Op zaterdag 6 maart organiseert de MoestuinMadam een workshop ‘Moestuinstart’. Een handige startersworkshop waarin je heel wat tips en tricks mee krijgt om zelf aan de slag te gaan.

 

Foto 1: Mijn moestuinplan in de maak! Ikzelf heb een wisselsysteem waardoor dezelfde soort groenten slechts na 6 jaar terug op dezelfde plaats komen te staan.

Foto 2: Moestuinbedjes maakt het eenvoudiger om een plan op te maken.