Lebbeekse werkloosheidcijfers pieken én dalen in 2020

Algemeen Lebbeke

Dat de coronacrisis in ons land een grote impact heeft op het aantal werkzoekenden is geen verrassing. In Vlaanderen steeg het aantal werkzoekenden in 2020 gemiddeld met meer dan 5%. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van de VDAB. De Lebbeekse cijfers volgden lang de algemene tendens van Vlaanderen.

In augustus kende Lebbeke het hoogste aantal werkzoekenden van de afgelopen 3 jaar. Sindsdien evolueren de cijfers in dalende lijn. Die daling manifesteerde zich in Lebbeke scherper dan in de rest van de regio en Vlaanderen, waardoor de werkloosheidscijfers in Lebbeke 1% lager eindigden: gemiddeld waren er vorig jaar 396 werkzoekenden tegenover 401 in 2019. “De globale cijfers zien er goed voor onze gemeente”, zegt schepen van Werk Mike Torck (Groen). “Toch merken we bij een meer gedetailleerde analyse een toename bij sommige categorieën werkzoekenden. Het aantal mensen dat langer dan 1 jaar werkloos is, is bijvoorbeeld wél gestegen. Daarnaast zien we ook een sterke toename in de leeftijdsgroep tussen 25 en 40 jaar.”

Het gemeentebestuur van Lebbeke zal de komende maanden met de VDAB en andere partners een actieplan uitwerken om de werkzaamheidsgraad in onze gemeente te verhogen.