COLUMN Tegenstroom | Body percussion kan ons helpen

Tegenstroom Varia

Wat een dode, saaie boel is het toch! Er wordt niet meer gedanst op de Jerusalema, geen geklap meer voor de zorg, geen beren of andere wilde dieren verstopt achter de vensterramen. Als dit de laatste inspanning is die de overheid van ons vraagt in afwachting van de ontploffing nadat iedereen een vaccin voor de tweede keer heeft gekregen, dan houd ik mijn hart vast. Stilte voor de storm? Het kan. Het zal.

De inspiratie is bij velen duidelijk op. Er worden nog wel nieuwe wandel- en fietstochten uitgestippeld, of hernomen, want je kan toch niet voor de duizendste keer een andere nieuwe route maken onder dezelfde kerktoren. Hopelijk blijven die routes wel ergens online beschikbaar, want wanneer alles weer ‘normaal’ zal zijn, dan zullen de fauna en flora weer kansen krijgen op de platgetreden paden en zullen die perfect zijn voor wie uit de hectiek van de herwonnen vrijheid zal willen ontsnappen.

Volgens filosoof Johan Braeckman zal er toch niet teveel veranderen in vergelijking met hoe we ons voor corona gedroegen. Dat vertelde hij aan een krant. Voor velen een opluchting, voor anderen dan weer een ontgoocheling. Het is maar hoe je het bekijkt. Voor mijn part heeft iedereen de keuze, dan pas spreken we over vrijheid. En in tussentijd doen we het met Podium 19, de nieuwe zender waar cultuur op te bekijken is, luisteren we naar de radio of kijken we naar de optredens thuis, van partners die een tirade opvoeren, of die een sarcastisch, ironisch of cynisch stuk spelen. Ik zie er de humor wel van in.

Kinderen blijven ook creatief en dat is maar goed ook. Soms komen ze met iets nieuws. Voor mij was ‘body percussion’ dat begin deze week. Echt iets om uit te proberen. Wie het door de online zoekmachine draait vindt miljarden filmpjes en sites. Dus: aangepast aan de muziek die je het liefste hoort kan je leren op de benen, buik of kop kloppen, met handen, vuisten of vingers. Een eerder stille vorm van entertainment die met meerdere personen in één woonkamer naar hartenlust kan geprobeerd worden. Het is wachten op de eerste optredens van body percussionisten op dorpspleinen, kleine en grote festivals. Ik ben alvast een enthousiaste… toeschouwer!