Gieterrekken op begraafplaatsen tegen rondslingerende flessen en bidons

Algemeen Berlare

De gemeente Berlare plaatste gieterrekken op de begraafplaatsen, met de bedoeling de kerkhoven netter te houden.

“Het is een kleine investering, maar o zo handig”, zegt gemeenteraadslid Gino Callaert (Open VLD) van wie het idee kwam. Vorig jaar zag ik op een begraafplaats gieterrekken die er geplaatst werden in de buurt van de aanwezige waterkranen. Superhandig dacht ik en stelde dit voor aan onze gemeentediensten. Die gingen met het idee op hun beurt aan de slag. We hopen op die manier de kerkhoven nog netter te houden zodat lege bidons en plastic flessen niet blijven rondslingeren.”

De gieters kunnen met een waarborg van 50 cent, 1 of 2 euro gebruikt worden. Na het gebruik krijg je, zoals bij een winkelkarretje, gewoon je geldstuk terug.Er staat één gieterrek in Overmere, één in Uitbergen en één aan de Bareldonk begraafplaats. In Berlare zijn er 2 geplaatst. Schepen Steven Vandersnickt (Open VLD): ”Het nieuwe gietersysteem zorgt ervoor dat de begraafplaatsbezoeker voortaan op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier de graven zal kunnen schoonmaken en de bloemen en planten op de begraafplaats zal kunnen verzorgen.”
Foto’s (c) Gino Callaert.