Bibliotheek, SAMWD en CC Belgica brengen totaalprogramma tijdens Poëzieweek

Cultuur Dendermonde

Traditiegetrouw gaat op de laatste donderdag van januari de poëzieweek van start met de Gedichtendag. Dat is dit jaar niet anders, al wordt de aanpak omwille van het nog steeds rondwarende COVID-19-virus omgegooid. In Dendermonde maken de bibliotheek, de SAMWD en CC Belgica van de nood een deugd om die dag samen een gevarieerd programma te lanceren. Op de planning: boeiende livestreams en een interessante tentoonstelling.

“Het centrale thema van de Poëzieweek dit jaar is ‘Samen’. In het digitale tijdperk van vandaag zijn we meer dan ooit verbonden”, zegt schepen van Cultuur Els Verwaeren (N-VA). “Maar is dat wel echt zo? En geldt dat voor iedereen? Via het werk van gastdichters Maud Vanhauwaert en Rodaan El Galidi gaat de poëzieweek deze keer op zoek naar wat ons verbindt en wat niet. Die vragen stelde ook de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans zich bij de samenstelling van de expo ‘Poëzie vieren we samen’. De tentoonstelling, opgebouwd uit beeldend werk en performances, is te zien in de bibliotheek en loopt tot en met de krokusvakantie.”

“In het digitale tijdperk van vandaag zijn we meer dan ooit verbonden”

De bibliotheek trapt de poëzieweek op gang met een performance van Maud Vanhauwaert. “Afspraak voor een dynamische livestream op donderdag 28 januari, van 20-21 u. Op vrijdag 29 januari is er een livestream waarin de fantastisch Lisette Ma Neza (Belgisch en vice-Europees kampioen slam poetry) haar ding doet. Iedereen op post voor zijn scherm om 20 u. Daniel Billiet tenslotte brengt op zaterdagvoormiddag 30 januari poëzie dichter bij kinderen en hun ouders. Zijn voordracht is niet alleen in de jeugdafdeling van de bib op scherm te volgen, maar uiteraard ook van bij je thuis.

Dendermonde Spreekt

“Voor de tweede helft van de Poëzieweek doen we een beroep op lokaal aanstormend talent met een passie voor poëzie, slam poetry of verhalen. Performers Jacob Van den Broucke, Fauve Tessens, Esther de Hoon, Avery Bertrand Iradukunda, Stijn Vervoort & Ana Laura Claes geven het beste van zichzelf in eigenhandig gemaakte filmpjes in het kader van Dendermonde Spreekt. Van 1 tot en met 5 februari dagelijks te zien op de Facebookpagina van de bib.” De bibliotheek en CC Belgica zetten hun schouders onder dit project en zorgen voor een coronaveilige organisatie. Door volop in te zetten op professionele livestreams, staat het event open voor een nog breder publiek.

Het volledige programma staat hier.