Hondenlosloopweide aan ingang Nieuwdonk

Algemeen Berlare

Samen met de provincie Oost-Vlaanderen legde de gemeente Berlare een hondenlosloopweide aan, aan de ingang van recreatiedomein Nieuwdonk. De omheining werd al een keer vernield, maar dat houdt de officiële opening op 1 februari niet tegen.

Een houten afsluiting aan de linkerkant van de oprijlaan naar Nieuwdonk maakt duidelijk tot waar de nieuwe grote hondenlosloopweide komt. Goed voor 8.000 vierkante meter plezier zonder de leiband voor de viervoeters. Het stopt niet bij de weide alleen, er is ook een ondiepe waterpartij en plek voor de baasjes om uit te rusten, met zitbanken, vuilnisbakken en infoborden. “In de meeste provinciale recreatiedomeinen en bossen zijn honden welkom aan de lijn. Maar een hond moet zich soms ook kunnen uitleven zonder leiband. De Provincie investeert daarom in zones waar honden vrij kunnen rondlopen”, verduidelijkt Annemie Charlier, bevoegd voor Recreatiedomeinen. “Dat kon al in het Kloosterbos in Wachtebeke en De Brielmeersen in Deinze. In De Gavers in Geraardsbergen is er zelfs een hondenzwemvijver. We zijn opgetogen dat er nu ook aan domein Nieuwdonk een grote hondenlosloopweide is.”

Het project kwam er samen met de gemeente Berlare. “Een gezonde hond heeft behoefte aan vrije beweging, aan spelen en ravotten met soortgenoten”, volgens schepen van Dierenwelzijn Urbain Van Boven (N-VA). “Deze ruime losloopweide biedt honden de kans om vrij rond te crossen, te snuffelen en nieuwe indrukken op te doen, onder toezicht van hun eigenaar. Zo kunnen ze hun energie kwijt en verbetert hun levenskwaliteit. Hondeneigenaars kunnen ondertussen sociale contacten leggen met mensen met dezelfde interesses en ervaringen uitwisselen.” De werken werden begroot op 20.400 euro.