Gemeente streeft naar gelijke kansen op private huurmarkt

Algemeen Wichelen

De gemeente Wichelen wil voor iedereen gelijke kansen op de private huurmarkt door in te zetten op de correcte en volledige bekendmaking van de gevraagde huurprijs.

“Onze samenleving wordt steeds meer divers. Zo heeft iedere inwoner zijn eigen woonbehoefte of -noden. Ondanks alle wetten, decreten, inspanningen en verdragen zijn gelijke kansen op de woningmarkt nog lang geen realiteit voor iedereen. Bepaalde praktijken zorgen er nog steeds voor dat sommige mensen of groepen niet dezelfde toegang krijgen tot kwaliteitsvolle huisvesting. Om discriminatie op de private huurmarkt tegen te gaan zetten we al enige tijd in op de correcte en volledige bekendmaking van de gevraagde huurprijs en kosten en/of lasten bij woningen die te huur worden aangeboden. Het is namelijk van belang van bij het begin een volledig beeld te krijgen van de kostprijs van een woning.”

Wie discriminatie kan melden kan daarvoor terecht bij het woonloket van de gemeente. “De medewerkers zullen je situatie verkennen, wijzen je op de verschillende mogelijkheden en nodige bewijzen en zullen je eventueel helpen om een melding te doen bij Unia door samen het online meldingsformulier in te vullen. Het woonloket heeft niet de bevoegdheid om zelf stappen te ondernemen, maar helpt je graag om een goede melding te doen bij Unia. Unia is een onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert.”

Het woonloket biedt verder ook informatie en advies bij vragen over (ver)huren, (ver)kopen, (ver)bouwen, woningkwaliteit, premies en andere steunmaatregelen, sociaal wonen, energiezuinig wonen etc. “Daarnaast biedt het woonloket je ook ondersteuning en begeleiding zoals bij het aanvragen van premies of kan je via het woonloket (gratis) beroep doen op gespecialiseerde diensten zoals de Huurdersbond en Energiehuis BEA.” Het woonloket bestaat in de gemeente Wichelen uit een woondienst in het gemeentehuis (052 43 24 19 – woondienst@wichelen.be) en de woondienst in het sociaal huis (052 43 24 50 – socialedienst@ocmw-wichelen.be).