Bezoekverbod in ziekenhuis Sint-Blasius na corona-uitbraak

Algemeen Dendermonde

In az Sint-Blasius geldt met onmiddellijke ingang een algemeen bezoekverbod. Aanleiding is een cluster van besmettingen die vastgesteld werd op één van de verblijfsafdelingen.

Dit weekend vertoonde één persoon symptomen van Covid-19. De gehele afdeling werd getest; 9 personen bleken besmet te zijn, waarvan 3 personeelsleden en 6 patiënten. Er werd voor de afdeling meteen een opnamestop en een bezoekverbod ingesteld. “We zien intussen een stijging van het aantal ‘verdachte’ opgenomen patiënten, dit zijn patiënten met een mogelijke Covid-19-besmetting, waarvan de testresultaten nog niet gekend zijn. Deze besmettingen situeren zich zowel bij patiënten die zich aanmelden via spoed, als bij patiënten die recent, voor de opnamestop, opgenomen waren op de getroffen afdeling. Het ziekenhuis neemt alle mogelijke maatregelen om nieuwe besmettingen in de verblijfsafdelingen te voorkomen”, zegt algemeen directeur Karen Pieters.

Intussen is uit het onderzoek van de besmettingscluster gebleken dat het virus naar alle waarschijnlijkheid door een bezoeker werd binnengebracht. Als voorzorgsmaatregel werd daarom beslist het bezoek op alle afdelingen van het ziekenhuis tijdelijk niet meer toe te laten, behoudens enkele beperkte uitzonderingen, zoals op de palliatieve eenheid. Alle updates over de covid-maatregelen in az Sint-Blasius worden gedeeld via onze sociale media en website (www.azsintblasius.be/corona).  “We betreuren uiteraard dat we deze beslissing hebben moeten nemen”, zegt Karen Pieters. “We weten hoe belangrijk het bezoek is voor het welzijn en herstel van de patiënten. We hopen dat het bezoekverbod van korte duur zal zijn. We gaan er ook opnieuw sterk op inzetten om contacten met de familie via telefoon en videochat te ondersteunen.”

De raadplegingen en onderzoeken kunnen gewoon verder gaan. Het ziekenhuis neemt alle mogelijke maatregelen om de veiligheid van patiënten tijdens hun consultatie te waarborgen. We vragen aan patiënten die op raadpleging of onderzoek komen in het ziekenhuis, om zo mogelijk alleen te komen, zonder begeleider. Sinds vorige week is in az Sint-Blasius het dragen van een chirurgisch mondmaskerverplicht, omdat dit veiliger is gebleken dan een stoffen mondmasker.

Het ziekenhuis hoopt dat zo snel als mogelijk kan gestart worden met het vaccineren van de ziekenhuismedewerkers. “Het az Sint-Blasius is er klaar voor om, zodra de vaccins aankomen en we groen licht krijgen van de overheid, de vaccinaties te starten”, zegt Karen Pieters. “In de eerste plaats zal dit gebeuren bij het zorgpersoneel op spoed, IZ en op de Covid-afdelingen. Het personeel kijkt erg uit naar de start van de vaccinatie. Om onszelf te beschermen, maar ook en vooral onze patiënten.”