Bedrijven en zelfstandigen kunnen zich registreren als stadsleverancier

Algemeen Dendermonde

Bedrijven en zelfstandigen kunnen zich registreren als stadsleverancier en zich zo in de kijker zetten.

“Lokaal shoppen was nooit belangrijker dan tijdens de coronacrisis. We roepen onze inwoners op om lokaal te shoppen, te eten en te winkelen, maar als lokaal bestuur willen we ook zelf het goede voorbeeld geven”, zegt toenmalig schepen van Middenstand Dieter Mannaert (CD&V), van wie het idee komt. “We engageren ons om een lijst aan te leggen met contactgegevens van Dendermondse aannemers, leveranciers of dienstverleners. Op deze manier willen we onze lokale bedrijven de kans geven om hun producten en diensten beter kenbaar te maken bij de medewerkers van de stad die instaan voor aankopen.”

“Vanaf 1 maart zullen de medewerkers van de stad in de mate van het mogelijke de stadsleverancierslijst raadplegen bij hun marktonderzoek en bij de voorbereiding van hun overheidsopdracht”

Volgens de wetgeving overheidsopdrachten moeten overheden minstens drie vergelijkende offertes opvragen voor aankopen tussen 2.500 en 30.000 euro exclusief btw. “Voor opdrachten vanaf 30.000 euro exclusief btw moet een bestek worden opgemaakt. Het is niet mogelijk om hiervan af te wijken, maar vanaf 1 maart zullen de medewerkers van de stad in de mate van het mogelijke de stadsleverancierslijst raadplegen bij hun marktonderzoek en bij de voorbereiding van hun overheidsopdracht. Als jouw activiteiten passen bij de aard, omvang en complexiteit van de opdracht is de kans groot dat je wordt uitgenodigd om een offerte in te dienen.”

Registreren kan via www.dendermonde.be/stadsleverancier. “Je wordt dan automatisch opgenomen in onze databank. Ik ben persoonlijk zeer trots dit initiatief te kunnen implementeren. Als lokaal bestuur zijn wij een belangrijke aankoper en besteden wij jaarlijks vele miljoenen euro’s. Wij kunnen ons wettelijk gezien niet engageren om enkel lokaal aan te kopen. Maar we kunnen er wel alles aan doen om de Dendermondse handelaars alle kansen te geven”, vindt Mannaert. “Door middel van de stadsleverancierslijst kunnen wij de lokale handelaars en de verantwoordelijken voor aankopen binnen ons lokaal bestuur dichter bij elkaar brengen.”