Gina (62) ontwerpt kaartje voor mensen met gehoorproblemen in coronatijd

Algemeen Grembergen

In coronatijden leven met een auditieve beperking, het is niet simpel ondervindt Gina Welleman (62) uit Grembergen. Vooral omdat iedereen overal een mondmasker draagt en ze niet meer kan liplezen. Maar ze heeft een oplossing; ze maakte een kaartje waarop staat dat ze niet zomaar iedereen begrijpt.

Het gehoorprobleem waar Gina mee kampt is aangeboren en erfelijk. “Sinds mijn twintigste draag ik een hoorapparaat”, zegt ze. “Ik verstop dat niet: ik heb van mijn apparaat een juweel gemaakt. Mensen met een bril verstoppen die ook niet, dat zijn vaak zelfs modeaccessoires, dus waarom zouden we niet tonen dat we niet goed horen? Zonder apparaat hoor ik helemaal niets. Ook wanneer ik het draag, behelp ik me vaak door liplezen. Dat is een enorme hulp en een automatisme geworden.”

Omdat de mensen waarmee Gina in contact al dan niet verplicht een mondmasker dragen is het voor haar lastig om te begrijpen wat ze zeggen. Het behelpen door liplezen kan dan uiteraard niet. “Nu is het soms verschrikkelijk, en niemand kan er wat aan doen”, maakt Gina duidelijk. “Ik ben de eerste om de veiligheidsmaatregelen te volgen. Zo houd ik mij strikt aan de afstandsregel van anderhalve meter. Het zou allemaal makkelijker zijn als iedereen een mondmasker met een doorzichtig stuk zou dragen, maar dat kan uiteraard niet opgelegd worden. Daarom heb ik zelf een oplossing gevonden voor het probleem: ik maakte een kaartje met daarop de boodschap dat ik niet goed hoor. Zo komen de mensen niet voor gênante situaties te staan, wanneer ze tegen mij spreken met hun mondmasker op. Ik toon het kaartje en vraag om ofwel op te schrijven wat ze willen zeggen, ofwel om dat in hun gsm te tikken en het mij te tonen.”

Op ahosa.be, de website van de vzw Anders Horen Samen Aanpakken is het kaartje te downloaden.