WEEKEND | Chocolatiers van Goût Fou scheren hoge toppen

Weekendbabbel Zele

Justine Lanoo en Niels Segers van Goût Fou in de Kouterstraat in Zele kenden een mooi 2020. Ze startten hun zaak in volle corona, kwamen als ontdekking van het jaar in de Gault&Millau terecht en boerden goed. Want zoals ze zelf zeggen: chocolade is een guilty pleasure. Van ver buiten de Zeelse gemeentegrenzen kwamen ze aanschuiven voor de creaties van het chocoladekoppel. Justine en Niels kwamen elkaar voor het eerst tegen bij Callebaut, het sprookje van Goût Fou kon niet beter starten dan in de grootste chocoladefabriek ter wereld.

Voor de vijfde keer maakte Gault&Millau een selectie met de beste chocolatiers in ons land en in Luxemburg. In de drie landsdelen Brussel, Wallonië en Vlaanderen krijgt de beste chocolatier per jaar een award. Telkens is er ook een ontdekking van het jaar. En die eer viel Justine en Niels van Goût Fou te beurt. De inspecteurs proefden de producten van de Zeelse chocolaterie anoniem. “We hadden niet verwacht om zo snel al in de Gault&Millau te staan, maar het is leuk om te merken dat hun kenners appreciëren wat we maken”, volgens Justine. “Pralines, snackbars en chocoladezoenen zijn onze specialiteiten. Ze worden op een nieuwe manier samengesteld. En we hebben twee varianten in de vanillesmaak en daarnaast ook caramel, praliné en framboos. We variëren ook in de kleuren. Onze snackbars zijn Chocoladerepen met de smaak van een taartje.”

Het is niet per toeval dat Niels en Justine elkaar leerden kennen. Beiden waren en zijn ze gepassioneerd door de cacaoboon. “Ik gaf demo’s aan scholen voor mijn werk bij Callebaut. Niels kwam zo ‘n demo volgen toen hij aan zijn opleiding chocolatier bezig was en daar sloeg de vonk over. Maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging en nadat we in 2018 op een wedstrijd voor chocolatiers samen een prijs hadden gewonnen, was de beslissing gemaakt. Een eigen zaak beginnen zou het worden”, maakt Justine duidelijk. “We zochten een pand met heel veel licht en ruimte en dat hebben we in de Kouterstraat in Zele gevonden. De mensen kunnen ons van buitenaf aan het werk zien. We hebben geen geheimen en willen onze ambacht aan iedereen tonen. Al heeft het soms ook nadelen. Terwijl we eigenlijk gesloten zijn voor de verkoop denken mensen dat we open zijn, omdat we aanwezig zijn. Maar als de deur op slot is wil dat vooral zeggen dat we de focus op de productie willen leggen.”

De zaak opende in mei 2020, ondanks de coronacrisis werd het tweede deel van dat jaar onvergetelijk. “We hebben geen referentiejaar en kunnen dus niet vergelijken”, volgens Niels. “Maar het is duidelijk dat heel veel mensen de weg naar onze winkel hebben gevonden. De prijs van Gault&Millau heeft daar zeker ook mee te maken. Ze brengen een gids uit met de chocolatiers die zij de moeite waard vinden. Het heeft voor veel nieuwe klanten gezorgd. Die kwamen uit alle hoeken van het land. Zelfs uit Brugge waar er toch meerdere chocolatiers zijn. En daar zijn we fier op. Ook uit Noord-Frankrijk kregen we mensen over de vloer. We leggen daardoor de lat voor 2021 nog hoger. We willen bij de beste chocolatiers in ons land horen.”

Ambitie genoeg dus voor Goût Fou. Chocolade marcheert dan ook steevast, zeker in tijden waar niet veel mag. “Ondernemen in voeding is een risico, maar de voedingswinkels mochten wel open blijven”, gaat Niels verder. “En wij zitten bovendien nog eens aan de plezante kant, mensen worden blij van chocolade. Voor ons geen miserieverhaal, we zijn vooral blij dat we toch mochten blijven werken. We zijn ook al met andere dingen bezig voor de toekomst, maar daar kunnen we nu nog niets over zeggen. We zijn vooral ten allen tijde voorzichtig geweest. Ik geef ook nog les aan chocolatiers en heb er steeds voor gezorgd dat ik optimaal beschermd was. Want zelf besmet geraken, dat konden we ons niet permitteren. Dat zou de zaak wel schade toebrengen omdat ik dan niet in het atelier kon staan. Gelukkig is dat niet gebeurd.”

Justine en Niels zijn al die tijd naarstig blijven verder doen. Tijdens de voorbije feestdagen hebben ze toch tijd genomen om hun opstart te evalueren. En om even tot rust te komen. Ondertussen zijn ze alweer volop aan de slag in hun zaak en tonen ze op hun Facebookpagina regelmatig nieuwe topproducten ontsproten uit hun brein. “Het is een rare tijd geweest. We hebben zo bijvoorbeeld mensen in onze winkel gehad die we kenden maar niet herkenden omwille van het mondmasker dat ze droegen. We zullen blij zijn als die maskers weer in de kast mogen. Zodat we de glimlach van iedereen opnieuw kunnen zien.” Daarop is het sowieso nog even wachten. Ondertussen is een stop in de Kouterstraat voor wie houdt van chocolade zeker aan te raden. Niels en Justine leggen hun hart in wat ze in een doosje stoppen. Een koppel waar we het laatste nog niet van gehoord hebben.

Meer info op hun website, of op de Facebookpagina.