Geen nieuw woon-zorgcentrum deze legislatuur

Algemeen Lebbeke

Er komt voorlopig geen nieuw woon-zorgcentrum in Lebbeke deze legislatuur. De gronden die het bestuur daarvoor wil gebruiken zijn nog niet verworven.

Het vorige gemeentebestuur met Open VLD en CD&V wilde een nieuw woon-zorgcentrum bouwen op Solleveld, maar dat ziet het nieuwe bestuur niet zitten. Na een klacht van de N-VA werd de aanbesteding die was uitgeschreven afgekeurd door de gouverneur en het binnenlands bestuur. De huidige meerderheid wil in eigen beheer een nieuw woon-zorgcentrum bouwen in de Eikenveldstraat. “Er is al lang nood aan een bijkomend woon-zorgcentrum”, zegt oppositieraadslid Freya Saeys (Open VLD). “Wij hadden een plan klaar om via een samenwerking een nieuwbouw te realiseren ter hoogte van het Solleveld, de bouw hoefde niet door de gemeente gefinancierd te worden, de dagprijs zou 59 euro bedragen en er ging hoogstaande kwalitatieve zorg geboden worden. Er staan nu dertien woonunits aan Hof ter Veldeken en die kosten 1,105 miljoen euro. Ze kunnen enkel gebruikt worden als een overgangsmaatregel, tot er een nieuwbouw komt. Ons voorstel werd afgeschoten, maar er kwam geen alternatief op tafel. De gronden waar men een nieuw woon-zorgcentrum ziet op termijn in het Eikenveld, zijn zelfs nog niet verworven.”

“De zorg willen we in eigen handen houden”

Schepen Jan Vanderstraeten (CD&V) diende de oppositie van antwoord, want ook Gunther Buggenhout (Vlaams Belang) vond het jammer dat er geen geld werd uitgetrokken voor een nieuw rusthuis. “De aanbesteding die was uitgeschreven voor het rusthuis is vernietigd door de gouverneur, daar waren grote onregelmatigheden vastgesteld”, verduidelijkt Vanderstraeten. “Zelfs al zouden we de visie gevolgd hebben, dan moesten we van nul beginnen. De containers kwamen er omdat we snel moesten beslissen, anders zouden we zes erkende bedden verliezen. Maar dat was al geweten in 2010. We deelden de visie over het nieuwe woon-zorgcentrum niet met Open VLD. Zij wilden de parking onder de grond stoppen, omdat de grond te klein is. Wij denken dat er mogelijkheden zijn in de gemeente om de parking aangelegd met waterdoorlatende materialen naast het rusthuis te voorzien, daardoor vermindert de kostprijs met anderhalf miljoen tot twee miljoen afhankelijk van de schatting. We staan voor de bouw van het nieuwe rusthuis niet open voor een samenwerking met de privé, wel voor de bouw op zich, niet voor het beheer. De zorg willen we in eigen handen houden. Qua timing hangt het ervan af of de zaak van onteigening voor de rechtbank al dan niet vlot verloopt. Al hopen we dat we de aankoop nog in der minne kunnen regelen.”