Maria Philips (89) krijgt eerste vaccinatie tegen Covid-19

Algemeen Zele

Het Zeelse woon-zorgcentrum De Meander is het eerste woon-zorgcentrum uit de eerstelijnszone Dender dat zijn bewoners heeft gevaccineerd tegen corona. Ook 36 personeelsleden kregen al een inenting.

Tijdens de opstartweek leveren de ziekenhuizen dagelijks een lading vaccins aan één woon-zorgcentrum. De Meander was het eerste dat aan de beurt kwam in de eerstelijnszone Dender.
“Dat De Meander aangaf ook op zaterdag te willen vaccineren was zeker een pluspunt waarmee Zorg en Gezondheid, de instantie die bepaalt welke woon-zorgcentra op welk moment de vaccins ontvangen, rekening heeft gehouden”, verduidelijkt schepen Johan Anthuenis (CD&V). “Voor de opstartweek worden overigens enkel woon-zorgcentra gekozen die momenteel geen besmettingen tellen onder hun bewoners en personeel. Voor De Meander is dat het geval. Op 31 december kregen we de definitieve bevestiging dat we tijdens de pilootweek zouden kunnen starten met de vaccinaties. Dit was het mooiste eindejaarsgeschenk dat we onze bewoners, hun familieleden en onze medewerkers konden geven.”

“We zetten een stap richting een mooier en veiliger 2021”

Dat dit na een lange periode van continu alert en bezorgd zijn om de gezondheid van bewoners en medewerkers een hoopvol cadeau is bevestigt Els Van Steen, directeur thuis- en ouderenzorg. “We zetten een stap richting een mooier en veiliger 2021”, zegt ze. “We peilden bij de bewoners en de medewerkers of ze het vaccin wilden toegediend krijgen. Alle bewoners stemden in. Weliswaar zijn er voor sommigen onder hen tegenindicaties. Wie de afgelopen 14 dagen ziek was of een acute infectie met koorts doormaakte, kan pas gevaccineerd worden vanaf dag 14 na de genezing. Deze bewoners worden ingeënt bij de volgende vaccinatieronde of bij de vaccinatie van de medewerkers. In ieder geval laten we geen enkel vaccin verloren gaan. Vaccins die over waren werden toegediend aan de zorgmedewerkers.”

De interne crisiscel van het woonzorgcentrum, het outbreakteam, was goed voorbereid en klaar om de vaccinatie te starten. De medewerkers en de coördinerende en raadgevende arts hadden een volledig draaiboek klaar. Alle afspraken werden gemaakt en minuscuul overlopen. Ook het prepareren van het vaccin werd ‘ingeoefend’ met ampullen van andere medicatie. Maria Philips (89), de bewoonster van kamer 1, was uiteindelijk degene die het eerste vaccin toegediend kreeg. “Ik heb er niks van gevoeld en ben zeer blij”, zei ze. “Nu kunnen we hopelijk snel weer wat meer bezoek krijgen.”