COLUMN Tegenstroom | Het gestel

Tegenstroom Varia

Het gestel, het establishment, de gevestigde orde. En hoe graag die er wil blijven.

Daar hebben we de voorbije dagen en ook weken staaltjes van gezien. Van hoe er gelogen en bedrogen wordt om vast te klampen aan de macht. Door oude mannen. Met levenservaring, op hun manier. Er kan over geredetwist worden, bomen opgezet – dat zou dan wel goed zijn voor de natuur -, etmalen gedebatteerd, over wat nu wel dan niet het ideale systeem is om een wereldmacht te besturen. Power to the people! Gecontroleerd vindt de oude garde, met heel veel inspraak vindt de nieuwe (vaak is die inspraak ook gecontroleerd, zo blijkt uit vele voorbeelden).

Conclusie: zoals bij alles bestaat de ideale vorm niet. Niet om mensen te besturen, niet om de massa klein te houden, niet om de people overal buiten te houden, niet om hen voldoende inspraak te geven. Tegenstellingen alom. Geen strakke plannen, wel veel goede bedoelingen. Maar moeten de goede bedoelingen niet vooral zijn om de mensen mens te laten zijn, onder gelijk welke omstandigheden?

Uiteraard houdt dat voor de ene persoon iets anders in dan de andere. Maar betutteling, zoals bijvoorbeeld met het onoverzichtelijke aantal coronaregels en de immens zware boetes die bij overtredingen opgelegd worden: het werkt niet. Was er niet ooit een wijze rechter die zei: ‘Je kan de boetes niet blijven verhogen, op den duur kan niemand ze nog betalen en dan is het strafeffect helemaal weg’? Corona zorgt voor het zot in de kop. Noopt ons volgens filosofen en andere denkers om ons maatschappijmodel te herdenken. Maar het gestel, het establishment, de gevestigde orde. Of die daar klaar voor zijn? Als ik naar de files op de Mechelsesteenweg in Dendermonde kijk op een moment dat iedereen ‘thuiswerkt’ overdag besluit ik: op dit moment nog niet. We hebben dat vuile virus al, de vraag is wat er nog moet gebeuren om dat wel te zijn.

Duidelijk blijft dat heel veel mensen vandaag compleet ontevreden zijn. Over heel onze wereld.

Misschien moeten we wel gewoon verder ploeteren, want de boer… hij ploegde voort, zo slecht is het allemaal toch niet uiteindelijk… Al is af en toe tegen de gevestigde orde ingaan niet erg, maar dan zonder geweld. Zonder je te verkleden als iemand van The Village People of je te gedragen als een losgeslagen idioot. Wel door dialoog. Wie de gave van het woord heeft kan ergens komen. En daarmee bedoel ik niet het poneren van slogans met drie of vier woorden, of oneliners. Iets onderbouwen is altijd nodig, ook al luistert de meerderheid waarschijnlijk nooit wegens te saai.

Wie zal het zeggen? Iedereen heeft gelijk. Een pleidooi om het bevattelijk te houden is op zijn plaats. Duidelijk blijft dat heel veel mensen vandaag compleet ontevreden zijn. Over heel onze wereld. Dus een beetje tegen de stroom in manoeuvreren, daar is nog niemand van gestorven. Maar doe het voorzichtig. En school niet samen, toch niet direct. En draag een mondmasker. Draag altijd een onderbroek, regelmatig worteltjes eten is gezond, melk drinken ook, niet teveel koolhydraten, niet teveel zout, niet teveel boter, beweeg voldoende, de vuilniszakken mogen niet voor 20 uur op straat, baantjes trekken kan je enkel op afspraak, houd afstand, u wordt gezien. En poets uw handen en was uw tanden verdomme!

 

Foto (c) Pexels.