Mathildelaan verbindt Oude Vest met Dijkstraat

Algemeen Dendermonde

De Mathildelaan, dat is de naam die de verbinding tussen de Oude Vest en de Dijkstraat krijgt. Het is een tweede straat genoemd naar een vrouw. Mathilde was de dochter van Walter II, heer van Dendermonde.

De nieuwe weg die door het project Hof Van Saeys loopt, gelegen tussen de Oude Vest en de Dijkstraat zal dus de Mathildelaan worden. “Mathilde, vrouw van Dendermonde, was de erfdochter van Walter II, heer van Dendermonde. Zij trouwde in 1189 met Willem, heer van Béthune. Ze bestuurde de heerlijkheid van Dendermonde van 1189-1224 en regelde onder andere de toltarieven op Dender en Schelde en stichtte in 1202 het Sint-Blasiushospitaal”, zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). “Na de dood van Willem stichtte ze nog het Sint-Gillishospitaal. Haar kleindochter was Mathilde van Béthune, die trouwde met Gwijde van Dampierre en gravin van Vlaanderen werd.”

Vorig jaar voerde SP.A actie voor ‘meer vrouw op straat’. Na de Tanneweg die leidt naar de nieuwe gevangenis is de Mathildelaan een tweede nieuwe straat vernoemd naar een vrouw.

 

Foto (c) SP.A Dendermonde.