Hartverwarmend: zussen zien elkaar terug in Kasteelhof na enkele maanden

Algemeen Appels

Kloosterzuster Anny Thomas (77) zakte vanuit het Franse Lille af naar Het Kasteelhof in Appels, waar haar zus Maria Thomas (71) verblijft. De twee hadden elkaar niet meer gezien sinds de zomermaanden.

Anny was maar liefst vier uur onderweg naar Appels. En reisde ook nog eens vier uur terug naar Frankrijk. “Om tot bij mijn zus te geraken reis ik vier uur op en ook weer vier terug. Met de bus, de trein en de metro. In Frankrijk geldt een avondklok. Dus het is reppen om op tijd terug te zijn. Maar dat heb ik ervoor over”, zegt ze. “Door de coronacrisis was bezoek nog wel mogelijk, maar eerder beperkt. Ik wilde het risico niet nemen, toch is het gemis na enkele maanden vergroot en besloot ik Maria weer te bezoeken.”

“We moeten dankbaar zijn in het leven. En dan zeker voor het personeel dat iedereen in het rusthuis in de watten legt”

Het weerzien was hartelijk, ook al horen de twee zussen elkaar elke dag. “We bellen elkaar elke dag, maar in levenden lijve praten is toch nog heel wat anders”, zegt Maria. “Ik heb mijn zus niet meer gezien sinds juli. Door de corona is ze heel voorzichtig. En ze heeft gelijk natuurlijk. We zijn afkomstig van Sint-Gillis en onze vader was van Lebbeke. We hebben veel aan elkaar gehad in het verleden en nu nog. Ik brei graag. En ik vroeg mijn zus om wat gerief mee te brengen. Ook een aantal boodschappen had ze bij. Ik ben haar enorm dankbaar, want nu is alles moeilijk, toch geniet ik van de momenten dat ze hier is.”

Anny is kloosterzuster sinds haar zeventiende. Al drie jaar woont ze in Rijsel, na passages in andere kloosters zoals dat in Louvain-la-Neuve. “Ik bracht voor mijn zus een en ander mee, maar ook voor het personeel van Het Kasteelhof. Ik gaf hen een doos pralines. Voor de goede zorgen die ze bieden. We moeten dankbaar zijn in het leven. En dan zeker voor het personeel dat iedereen in het rusthuis in de watten legt.”