WEEKEND | Richard Korittnig lag met Circus Barones bijna 9 maanden stil

Baasrode Varia Weekendbabbel

Circus Barones had het in 2020 niet onder de markt. Door de verschillende regels en maatregelen was het maar mogelijk om enkele weken voor volle tenten te spelen. De rest van de tijd voor halve bezetting of gewoon helemaal niet. De groep verbleef in de eerste lockdown vier maanden op de parking van de sporthal in Sint-Gillis.

Buurtbewoners in de Van Langenhovestraat vonden het maar een raar zicht toen Circus Barones met het hele hebben en houden neerstreek op de parking aan de sporthal. En dat had uiteraard te maken met het coronavirus. “We hadden begin 2020 al gehoord van een virus, maar we hadden niet gedacht dat corona zo hard zou toeslaan. In Turnhout konden we nog rekenen op volle tenten en we hoopten het nog langer te kunnen volhouden, maar halverwege maart werden we gedwongen om ermee te stoppen zoals iedereen”, verduidelijkt directeur Richard Korittnig (43). “Onze artiesten konden onmogelijk nog naar huis. Daarom besloten we om er het beste van te maken aan de sporthal. De stad bood ons die plek aan, we konden op dat moment nergens beter zijn.”

Het circusbloed stroomt sinds 1848 door de aderen van de familie Korittnig, bezielers van circus Barones. Samen met tal van getalenteerde artiesten brengen ze jaarlijks een nieuwe show waar alle vaste waarden van het circus een plek krijgen: de acrobaten die je de adem benemen, de dieren die je hart stelen en de clowns die op je lachspieren werken. De groep reist al bijna 20 jaar door Vlaanderen, waar ze naam en faam hebben verworven met hun voorstellingen die oud en jong weten te verleiden. “We willen door de combinatie van een nostalgische aankleding, frisse choreografie en moderne belichting de toeschouwers steevast een magisch spektakel bieden”, zegt Richard. “Sinds 2002 hebben we onze thuisbasis in Baasrode. We zijn een op en top Dendermonds circus. We voelen ons echt gewaardeerd. We dachten allemaal dat de eerste coronagolf snel voorbij zou zijn. Na drie à vier weken zouden we opnieuw de mensen entertainen. Het werd echter vier maanden. En daarom zijn we vandaag de burgemeester nog steeds dankbaar dat hij ons liet met al onze vrachtwagens liet staan aan de sporthal in Sint-Gillis. Onze artiesten vonden werk bij een boer uit de buurt, zodat ze toch nog iets verdienden. En wij namen de tijd om klusjes uit te voeren.”

De kamelen stolen ook buiten de circustent de harten van de mensen. Deze keer van zij die in de buurt woonden of kwamen lopen of wandelen op de sportsite. “Onze dieren waren in trek”, volgens Richard.”Half Dendermonde is komen kijken. Het zijn ook onze paradepaardjes. Volgend jaar zouden we ons 20-jarig jubileum vieren, maar dat zit er niet in. We willen nog een jaartje verder toeren met de show die we dit jaar speelden. De investeringen daarvoor zijn gedaan, de kostuums zijn er en nog maar weinig mensen hebben hem kunnen zien. Want in totaal hebben we maar drie maanden gespeeld, waarvan amper drie weken met de mogelijkheid om de volle toeschouwerscapaciteit van onze tent te benutten.”

En er komt nog niet meteen beterschap. Maar Richard en zijn vrouw Eva (43), hun drie zonen en drie schoondochters wonen onder één dak, ze manen elkaar aan om positief te blijven. “Mijn vrouw en ik hebben ook corona gekregen, maar in een milde vorm, zonder veel symptomen”, zegt de cirucsdirecteur. “We blijven zoveel mogelijk dingen doen om ons voor te bereiden op het moment dat we opnieuw mogen starten. Zo hebben we twee nieuwe honden, Bordercollies, het zijn nog jonge dieren en Eva traint er alle dagen mee voor een nieuwe act. Zo komen we de dagen door, zonder dat we teveel stilzitten.” Uitbreiding zit er ook nog aan te komen. “Onze middelste zoon begint met zijn eigen circus in 2021. Met een kleinere tent als die van Barones. Hij is volop bezig met de arena op te bouwen. Het schrijnwerk en het verven doet hij helemaal zelf. We steunen elkaar waar het kan, maar het wordt moeilijk. Toch is het goed die stap te wagen. Het kan als 2021 meevalt het ideale moment zijn om met iets nieuws te komen.”

Dat circusartiesten voor geen kleintje vervaard zijn is algemeen geweten. “Circusfamilies kunnen tegen een stootje. Het virus zal ons niet klein krijgen”, besluit Richard. Er zijn veel circussen waar de tijd is blijven stilstaan, bij ons niet. Toch blijven er heel wat vraagtekens. We kunnen nog enkele maanden overbruggen, als er steun blijft van de overheid. Het zal niet makkelijk worden omdat we niet weten, wat, waar, wanneer en hoe. Maar ik ben de zevende generatie circusdirecteur in onze Oostenrijkse familie, sinds 1848. Het wordt dan wel geen jaar om te vieren, het circus is absoluut niet dood. Alleen beginnen we wat ongeduldig te worden. We willen wat graag liever morgen dan vandaag opnieuw optreden en mensen een glimlach bezorgen. In een tent die zoals voorheen weer helemaal vol mag zitten.”

Foto’s (c) Circus Barones.