Een absolute klassieker, maar vaak op aanvraag hier thuis: een lekkere steak-friet. Dit is eigenlijk geen moeilijke bereiding, maar een goede saus en de juiste bakwijze doet veel. Ik gebruik hiervoor
een kernthermometer, zo ben ik zeker dat het vlees perfect is zoals wij willen. Kies ook voor een lekker stukje goed vlees.
Ingrediënten voor 2 personen
- 500g steak (ik kies voor kogel of kleinhoofd, dit zijn lekkere malse stukken). Ik snijd dit zelf in 2, zo heb je 2 mooie dikkere stukken.
- 250g champignons, in 4 gesneden
- 1 flesje culinaire room
- aardappels voor frieten
- scheutje whisky of cognac
- groene peperbolletjes
- kropsla
- wat versnipperde bieslook
- 2 lente-uitjes in fijne ringen
- peper en zout
- boter
- beetje goede olijfolie
Hoe ga ik te werk?
- Snijd de frietjes, spoel de af en droog goed. Bak ze voor op 170°C en laat afkoelen in een pot.
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Maak het slaatje: scheur de blaadjes wat kleiner, doe de bieslook en lente-ui erbij. Werk af met een beetje olijfolie, wat peper en zout.
- Kruid de steaks goed af met peper en zout aan beide kanten.
- Verwarm boter in een pan en korst de steaks aan beide kanten goed aan. Het is niet de bedoeling om deze al volledig te garen.
- Leg de steaks op een bord en zet ze in de oven. Ik gebruik een kernthermometer en haal ze eruit op 40°C kerntemperatuur. Dit is nog mooi rozig maar zeker niet uitgebakken.
- Als de temperatuur bereikt is, uit de oven halen en in aluminiumfolie wikkelen en laten rusten.
- Bak de champignons in dezelfde pan als het vlees. Giet er een scheutje drank bij en laat even uitkoken (of flambeer).
- Voeg de room toe en laat goed inkoken (of bind met wat maizena of een beurre manier).
- Voeg naar smaak ook ongeveer een eetlepel groene peperbolletjes toe (zonder het vocht).
- Bak de frietjes een 2de keer op 185°C.
- Haal de steaks uit de aluminiumfolie en schik op een bord.
Enkele tips:
- Wat is een beurre manier om je saus te binden? Dit is dezelfde hoeveelheid boter en bloem gemengd. Dit voeg je in heel kleine hoeveelheden al roerend toe aan je saus en laat je nog
even verder koken. Het is eigenlijk een soort omgekeerde roux. - Dit mengsel kan je wel nog even bewaren in de koelkast en nadien nog gebruiken.
- Heb je je vlees graag roder? Ga dan naar een kerntemperatuur van 32-36°. Hoe hoger, hoe meer uitgebakken. Steek de priem zeker mooi in het midden van de steak.
Smakelijk!