Abonnement moet leegstaande parkings vullen

Algemeen Dendermonde

De stad voert een parkeerabonnement in om de leegstand op de parkings Mechelse Poort, Bibliotheek en Groene Dender tegen te gaan. Langparkeerders kunnen er volgens het bestuur tegen een voordelig tarief hun wagen kwijt.

“We schakelen de drie parkeerplekken Groene Dender, Bibliotheek en Mechelse Poort gelijk, met een abonnement waarmee bestuurders op alle drie de plaatsen kunnen staan aan dezelfde prijs en voorwaarden”, zegt schepen van Mobiliteit Marius Meremans (N-VA).  “Er is leegstand op die parkings en we willen toch proberen om daar iets aan te doen. Voorheen hadden we een tien-maandenabonnement voor leraars, dat introduceren we binnenkort voor iedereen. Net als enkele andere formules. Er komt een promotionele actie om meer mensen naar die parkings te lokken. En op langere termijn komt er nieuwe parkeerbeleid voor het centrum en deelgemeente Sint-Gillis.”

De abonnementen kosten 40 euro per maand, 95 per kwartaal en 340 voor een jaar. “We hopen vooral mensen die dagelijks in het centrum moeten zijn naar de parkeergarages te leiden, zoals handelaars. Zo komen er meer plaatsen vrij voor andere wagens. En de prijzen zijn zeer goedkoop in vergelijking met andere steden”, zegt schepen van Financiën Dieter Mannaert (CD&V).

Oppositiepartij SP.A ziet geen graten in het project. “Het zal de problematiek van het laag gebruik van de parkings niet oplossen”, denkt Niels Tas (SP.A). “De kost voor de exploitatie is hoger dan wat wordt opgehaald, de parkeerplaatsen aan de Mechelse Poort bijvoorbeeld zijn aangekocht en voor de mensen die er wonen is een abonnement veel goedkoper dan een eigen plaats aan te kopen. Het is volgens ons een misvatting dat er veel langparkeerders zullen aangesproken worden, want die parkeren nu op de gratis parkings en niet in het centrum.”