Werfbezoek gedeputeerde aan kerk Mespelare

Algemeen Mespelare

De kerk van Mespelare staat al een tijdje in de steigers. Om de voortgang van de werken te bekijken kwamen Monumentenwacht samen met gedeputeerde Annemie Charlier en haar opvolgster An Vervliet langs.

“De kerk van Mespelare is één van de best bewaarde middeleeuwse kerken van Vlaanderen, maar was in slechte staat. Dankzij het inspectierapport van Monumentenwacht Oost-Vlaanderen kon de kerkfabriek heel gericht een restauratie aanbesteden. En vooraleer het zover was, was het ook dankzij de adviezen en de ingrepen van de provinciale monumentenwachters dat de toestand veilig bleef voor de mensen”, zegt gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor Erfgoed.

De Sint-Aldegondiskerk is gesloten door de restauratie. De gedeputeerde en haar opvolgster An Vervliet kregen een update. De werken zullen nog tot 2022 duren. Ze kosten ongeveer 3 miljoen euro. De monumentenwachters bezoeken en controleren de kerktoren in de kleinste Dendermondse deelgemeente jaarlijks. “Ze fixeerden of verwijderden losse stenen samen met de plantengroei die voor nog meer losse stenen zorgde. Het was ook op advies van Monumentenwacht dat er voor de veiligheid een overkapping van de ingang kwam”, zegt Nele Bogaert van de provincie Oost-Vlaanderen.

“De provinciale wachters controleerden ook de daken. Zo moesten ze het schipdak aan de traptoren snel herstellen, omdat er al water via een draaitrap naar beneden kwam. Ook het interieur van de kerk ontsnapte niet aan hun aandacht. De monumentenwachters konden met zuignappen de glasplaat in het koor verwijderen. Zo kon de oude vloer gereinigd worden en behandeld tegen algen. Deze tegels van rond 1300 werden naast muurschilderingen van rond 1400 blootgelegd tijdens het archeologisch onderzoek dat voorafgaat aan de restauratie. Ze deden archeologen besluiten dat deze kerk één van de best bewaarde middeleeuwse kerken van Vlaanderen is.”

 

Foto’s (c) Provincie Oost-Vlaanderen.