Volkswelzijn koopt woningen Weldadigheidstraat over van OCMW

Algemeen Dendermonde

Volkswelzijn had al meerdere woningen in de Weldadigheidstraat in eigendom, het OCMW verkoopt de resterende zeven nu ook aan de sociale huisvestingsmaatschappij.

De huisjes vormen een beluik dat werd opgetrokken rond 1901 door het Bureel der Weldadigheid. In totaal staan er twee hoekhuizen en dertig rijhuizen. In 2004 werd het geheel beschermd als monument. Volkswelzijn had al 25 woningen in eigendom. Het OCMW verkoopt nu de andere. “De woningen worden door het OCMW verhuurd, maar dat is niet onze kerntaak”, verduidelijkt schepen van Sociale Zaken Tomas Roggeman (N-VA). “Er zijn ook heel wat kosten aan, daarom dragen we ze over aan Volkswelzijn waar ze meer expertise hebben. Zij kunnen ze opnieuw in orde zetten.”

De indeling van de huisjes: beneden een woonkamer, een badkamer en een keuken, boven zijn er twee slaapkamers. De gemeenteraad keurde de verkoop van de zeven wooneenheden goed voor 615.515 euro. Voor de bewoners zijn er vooral voordelen aan de verkoop. “Het betekent dat we een dossier kunnen indienen voor subsidiëring van de aanleg van nieuwe rioleringen”, zegt Hilde Raman, voorzitter van Volkswelzijn. “De mensen hebben al jaren last van slecht werkende riolen. We willen daar ook de renovatie van de binnenkant van de huisjes aan koppelen, zoals dat eerder al in Hof ten Rode in Baasrode gebeurde. Het plan daaromtrent is al in voorbereiding. We denken eraan om het wegdek in kasseien te laten leggen, met een knipoog naar vroeger.”

In de 25 van Volkswelzijn werd al nieuw buitenschrijnwerk geplaatst. Wanneer de grotere werken kunnen plaatsvinden is nog onduidelijk.