Schepen krijgt filmpje van hardrijder in brievenbus

Algemeen Zele

Een autobestuurder maakte het te bont op de Europalaan in Zele. Hij filmde zijn rijgedrag waarbij snelheden van 194 km/u werden gehaald. Het filmpje werd gedeeld op Snapchat. Iemand kon het opslaan en in de brievenbus van schepen Francis De Donder droppen met de vraag er iets aan te doen. De beelden werden overgemaakt aan de politie die een onderzoek startte.

“Er werd deze week anoniem een usb-stick in mijn brievenbus bezorgd. Er hing een papiertje rond met het volgende opschrift in drukletters: “Europalaan Zele. Wil jij er a.u.b. iets aan doen, Francis?” Bij het bekijken van deze beelden was vrij snel duidelijk dat het hier iemand betrof die op Zeels grondgebied, en voor alle duidelijkheid niet op de E17, snelheden haalt van rond de 200km/uur!”, maakt schepen Francis De Donder (Leefbaarder Zele) duidelijk. “Sommigen beseffen echt niet dat ze op de baan zijn met een auto die op dat moment fungeert als zijnde moordwapen! Ik blijf vinden dat hiervoor dringend een oplossing moet komen! Vorig jaar hadden we op 5 weken tijd 5 zware accidenten die minstens te wijten waren aan overdreven snelheid waarbij meerdere malen huizen werden aangereden. Nog maar een week geleden reden alweer racers veel te hard op de Driesstraat en reed men op een 2 maanden tijd tot 2 maal tegen dezelfde boom. Laat het dan net juist de enige straat zijn in Zele waar nota bene twee vluchtheuvels liggen als proefopstelling. Het is overduidelijk dat enkel de aanpassing van de weginfrastructuur hen niet afschrikt.”

De schepen laat weten voorstander te zijn van het zwaar verbaliseren en vooral bestuurlijk in beslag nemen van de wagens, iets wat eerder al werd goedgekeurd. “Dat bij de recente ongevallen ten gevolge van overdreven snelheid en rijden onder invloed alleen de chauffeurs en hun passagiers gewond raakten en er geen dodelijke slachtoffers te betreuren vielen, is bijna een wonder”, volgens burgemeester Hans Knop (CD&V). “Dat dit gedrag desondanks gewoon voortgaat en het blijkbaar niet uitmaakt dat hiermee ook anderen in gevaar worden gebracht, is echt crimineel. Die snelheidsmaniakken wanen zich de held. Ze denken dat het stoer is om tegen hoge snelheden over de weg te scheuren, terwijl het eigenlijk gewoon zielig en dom is. Wil je racen? Heb dan het verstand om een ticket te kopen voor een racecircuit, verdorie, maar breng anderen niet in gevaar op de openbare weg”.

“Komend jaar rollen we verdere maatregelen voor snelheidsremming uit in Zele”

“We wisten van bij de start dat we dit jarenlange probleem niet met een vingerknip opgelost konden krijgen. We blijven samen met de politie alles uit de kast halen om dit gedrag uit onze straten te bannen. Komend jaar rollen we verdere maatregelen voor snelheidsremming uit in Zele. We zetten ook meer politiemensen in op verkeer en beschikken nu over eigen flitsapparatuur, waardoor we de controles verder kunnen opdrijven. Er werden de voorbije weken al een aantal rijbewijzen ingetrokken. We zullen ook niet aarzelen om wagens in beslag te nemen wanneer we ze op heterdaad betrappen en het parket daartoe toestemming geeft. Daarover werd eerder al een protocol ondertekend”, licht Knop de lopende maatregelen toe.