Steun voor opfrissing beschermde watertoren

Algemeen Dendermonde

De Vlaamse overheid zal één miljoen storten op de rekening van de stad voor de restauratie van de watertoren in het centrum. Die staat op de Leopoldlaan en is een beschermd monument.

De watertoren moet dringend gerestaureerd worden, vooral uit veiligheidsoverwegingen. “De gevels worden hersteld en gerenoveerd en binnen in de watertoren worden aanpassingen gedaan om het condensprobleem op te lossen. De watertoren is niet meer in gebruik, maar vormt een visueel baken voor de omgeving. Hij werd in 2003 beschermd omwille van de militair- en architectuurhistorische, industrieel-archeologische en sociaal-culturele waarde”, volgens Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA).

“Deze watertoren toont ons de geschiedenis van de drinkwatervoorziening in België. De restauratie van de watertoren zorgt ervoor dat deze geschiedenis bewaard blijft, net als de geschiedenis van Bastion V, een barrière die door Engelse en Hollandse ingenieurs gebouwd werd als grensverdediging tegen Frankrijk.” Wanneer de werken worden ingepland is nog niet duidelijk.