Open VLD laakt verdwijnen randparkings in Dendermonde

Dendermonde Politiek

Oppositiepartij Open VLD vindt het jammer dat de randparkings in Dendermonde verdwijnen. En vooral ook dat er geen parkeerplaatsen bijkomen om die operatie van de meerderheid te compenseren. Het stadsbestuur verduidelijkt de keuze voor meer groen en meer ontharding.

Raadslid Gino Van der Vreken (Open VLD) bond de kat de bel aan en polste bij het stadsbestuur naar de gang van zaken.  “Toen het stadsbestuur met het project Epicentrum naar buiten kwam, met de aanleg van een waterpartij en meer groen op de De Bruynkaai, stelden we vast dat de helft van de parkeerplaatsen er zal verdwijnen”, zegt Van der Vreken. “Het is de grootste gratis autoparking van onze stad. Zonder de parkeerbehoeften te bestuderen, wil het stadsbestuur die gratis parkeerplaatsen halveren. Toen een studiebureau in het verleden met een mogelijk plan kwam voor de site, ging onze voorkeur ook naar een verhoogde groene vlakte met daaronder twee bouwlagen parking. En ze is daar duidelijk nodig, want ze staat geregeld vol. En niet enkel met vrachtwagens. De bezoekers van de maandagmarkt, van evenementen als Katuit, van de stad als toeristen met een autobus, ze parkeren allemaal daar.”

“Zonder de parkeerbehoeften te bestuderen, wil het stadsbestuur die gratis parkeerplaatsen halveren”

De liberalen zouden de parking Gedempte Dender behouden willen zien of tenminste gecompenseerd. “Op twee jaar tijd zijn al meer dan 400 parkeerplaatsen geschrapt: 120 plekken op de Gedempte Dender, 150 op de De Bruynkaai en nog een keer 64 vanaf de verkeerslichten van het kruispunt Mechelse Poort richting De Bruynlaan, plus 80 op de Hollandse Kazerne. Dat is lef hebben. In 2018 stapte N-VA naar de kiezer met de belofte om elke parkeerplaats die zou verdwijnen te compenseren. We zullen de rekening maken in 2024.”

De schepen heeft een antwoord klaar. “Open VLD is echt ongeloofwaardig. In januari 2019 vroegen de liberalen de stad meer in te zetten op ontharding, minder beton en meer vergroening. En als we dat doen, komen ze ons vertellen dat we die grijze betonvlakte moeten houden als parking”, volgens Marius Meremans (N-VA), schepen van Mobiliteit. “Op de site De Bruynkaai behouden we de autoparking, we gaan die zelfs fatsoeneren , het is de vrachtwagenparking die verdwijnt en dat stuk wordt groen en park met waterpartij en fietsbrugje en tunnel.”