Dit is een vegetarische klassieker die bij ons hele gezin in de smaak valt. De saus wordt nog lekkerder als je ze een dag op voorhand maakt. Dit is de perfecte afwisseling tussen de feestmaaltijden door.
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 tot 3 aubergines (afhankelijk van de grootte)
- olijfolie
- 5 tenen knoflook
- 1-2 gedroogde milde chilipepers (of vervang door wat cayenne)
- 2 blikken romatomaten (blik van 400g)
- enkele takjes verse oregano
- 1 koffielepel kristalsuiker
- 400g spaghetti
- basilicumblaadjes, om af te werken
- zout en peper
- pecorino of parmezaanse kaas (naar keuze)
Hoe ga ik te werk?
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Snijd de aubergines in plakken van ongeveer 1 cm dik. Schik ze op een bakplaat en strijk elke schijf in met voldoende olijfolie (met een borsteltje lukt dit het beste).
- Kruid goed af met peper en wat zout. Bak ze in de oven gedurende 30-35 min tot ze mooi goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Neem een grote diepe sauspan en verwarm een scheutje olijfolie. Voeg de knoflook en chilipeper toe en bak enkele minuutjes tot de look licht begint te kleuren.
- Voeg de tomaten, suiker, oregano toe en kruid nogmaals af met wat peper en zout.
- Laat een 20-tal minuutjes zachtjes pruttelen.
- Verwijder de takjes oregano en voeg de aubergineplakken toe.
- Roer goed om en laat nog eens 15min pruttelen.
- Kook de pasta al dente en giet af. Bewaar wat van het kookvocht (dit kan je toevoegen als de saus iets te dik is).
- Roer de pasta door de saus en verdeel over de borden.
- Bestrooi elk bord met wat geraspte kaas en enkele blaadjes basilicum.
Smakelijk!
Een kleine tip:
De romatomaten geven een lekkere, zoete toets aan de saus. Het kan ook met andere tomaten, maar kies er van degelijke kwaliteit.