Rode beuk als herdenking voor overleden Covid-19-patiënten

Algemeen Dendermonde

In de tuin van ziekenhuis Sint-Blasius werd een boom geplant ter nagedachtenis van de mensen die er stierven aan het coronavirus. Er overleden de voorbije weken en maanden 115 personen.

Meer dan 600 mensen werden in het Dendermondse ziekenhuis al opgenomen met een Covid-19-besmetting. Om hen en alle overledenen te herdenken werd een rode beuk geplant in de tuin van Sint-Blasius. “Sinds de eerste golf krijgen familieleden van overleden Covidpatiënten een kaartje, waarin zorgverleners hun verbondenheid en medeleven willen uitdrukken”, zegt Karen Pieters, algemeen directeur van Sint-Blasius. “Rond de boom zijn vergeet-mij-nietjes geplant. Het moet een plek worden in de tuin waar zowel familie als zorgverleners de overleden patiënten kunnen gedenken.”

De medewerkers die voor de verzorging van de patiënten die gekweld werden door het virus instonden namen de honeurs waar. “Als psychologe heb ik de hardheid van het leven gezien tijdens deze hele coronaperiode”, zegt Trudy Cuijpers. “We kwamen in zeer bevreemdende situaties terecht. Afscheid nemen van iemand met een beschermend pak, een bril en handschoenen, het was heel anders dan normaal. Corona zorgde voor onbegrip, bezorgde en intrieste familieleden en voor een groot gemis. Daar tegenover staat de hartelijkheid van het leven. Mijn collega’s die zoveel inzet en zoveel flexibiliteit hebben getoond. Wanneer we naar deze boom zullen komen, zullen we daar kunnen bij stilstaan.”